Про початок яйцекладки Стеблового кукурудзяного метелика (Ostrinia nubilalis Hb.)

 

 За даними фітосанітарного моніторингу на початку липня розпочався слабкий літ  та заселення рослин кукурудзи стебловим кукурудзяним метеликом. Погодні умови  першої п’ятиденки місяця сприяли масовому льоту  та яйцекладці  самок стеблового кукурудзяного метелика.

Для збереження урожаю кукурудзи спеціалістам господарств усіх форм власності необхідно проводити постійні обстеження за поширенням і чисельністю шкідника.

Крім кукурудзи, він пошкоджує соняшник, просо, коноплі, хміль та інші сільськогосподарські культури. Розвивається також на товстостебельних бур’янах.

В період масової  яйцекладки доцільно проводити 2-3-кратний випуск трихограми з інтервалом 5-6 днів. При виявлені до 3-х кладок яєць на 100 рослин випускають 50 тис. самиць трихограми на 1 га; 4-5 кладок яєць/100 рослин – 100 тис./га;  6-8 кладок/100 рослин – 150 тис/га; Ефективність трихограми залежить  від погодних умов, біологічних показників комахи, чіткого дотримання регламентів.

При  виявленні гусениць шкідника за  чисельності  1- 2 екз/рослину або 6-8% заселених рослин у фазах «6-8 листків – викидання волоті»  необхідно проводити обприскування посівів інсектицидами відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Ефект від використання інсектицидів залежить від точного визначення строків обробок. Найвищий він тоді, коли препарати вносять під час проникнення перших гусениць у стебла, тобто через два-три тижні після початку льоту метеликів. Занадто рання обробка інсектицидами неефективна.

Для контролю шкідників варто знищувати товстостебельні бур’яни, своєчасно і на максимально низькому зрізі збирати кукурудзу, а потім проводити глибоку зяблеву оранку з попередньою обробкою стерні дисковими боронами.

 

Відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики
та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки
Головного управління Держпродспоживслужби
в Рівненській області