Про проведену роботу сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області за І квартал 2024 року

 

РЕКЛАМА

Впродовж І кварталу 2024 року сектором контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області досліджено 241 рекламних носій, з них виявлено порушення у 56, заведено 56 справ за ознаками порушень законодавства про рекламу, 47 справ розглянуто, 9 справ знаходиться у стадії розгляду.

За виявлені порушення вимог законодавства про рекламу до 52 порушників реклами застосовано штрафів на суму 120,688 тис. грн, які сплачено у добровільному порядку до Державного бюджету України, або 100 % від накладених штрафів, прийнято 1 рішення про визнання реклами недобросовісною.

Із 56 виявлених порушень законодавства про рекламу, 45 порушень виявлено у сфері зовнішньої реклами, 11 – у сфері внутрішньої реклами.По деяких видах продукції:

  • 3 порушення щодо реклами лікарських засобів, медичних виробів, методів діагностики та лікування (порушення частин 4 статті 21 Закону України «Про рекламу»), застосовано штрафів на суму 6,83 тис грн;
  • 17 порушень щодо реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв (порушення частини 1 та частини 2 статті 22 Закону України «Про рекламу»), застосовано штрафів на суму 44,08 тис. грн;
  • 7 порушень за застосування недержавної мови, застосовано штрафів на суму 10,85 тис. грн;
  • 1 порушення щодо реклами зброї (порушення частини 1 статті 23 Закону України «Про рекламу»), застосовано штраф у сумі 1,3 тис. грн;
  • 1 порушення щодо розповсюдження дискримінаційної реклами за ознаками статі, матеріали справи знаходяться у стадії розгляду. 

 

Дотримання вимог антитютюнового законодавства та вимог законодавства у сфері державного контролю виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння

Планові перевірки дотримання законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення впродовж І кварталу 2024 року не проводились у зв’язку із дією постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», відповідно до якої припинено проведення планових та позапланових заходів.

Впродовж І кварталу 2024 року на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області звернення щодо порушення вимог антитютюнового законодавства не надходили.

Впродовж звітного періоду сектором контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області проводилась роз’яснювальна робота серед населення щодо вимог законодавства про заходи щодо зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення, так проводились виступи серед школярів Рівного, серед відвідувачів бібліотек, здійснювались виступи на радіо, а також надавались консультації споживачам при прийомі громадян в управлінні та консультували споживачів у телефонному режимі.

На сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області розміщено 6 публікацій, у яких висвітлювалась інформація щодо тютюнопаління та його шкідливого впливу на здоров’я населення.