Інформаційна пам’ятка для керівників ринків, закладів торгівлі харчовими продуктами та громадського харчування щодо попередження випадків захворювань на холеру

 

Холера — це гостра особливо небезпечна (карантинна) інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених холерним вібріоном. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Холера надзвичайно швидко поширюється з розвитком епідемій. Без належного лікування може призвести до смерті.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

ЗАПАМЯТАЙТЕ правила для попередження захворювань на холеру
Оператори ринку, які займаються виробництвом та /або обігом харчових продуктів повинні:
– зареєструватися державному реєстрі операторів ринку харчових продуктів;
– неухильно дотримуватися принципів контролю у критичних точках (НАССР);
– забезпечувати простежуваність та/або ведення записів (документації), передбачених законодавством про харчові продукти, на всі продукти харчування мають бути товаро – транспортні накладні (ТТН).
На всіх робочих місцях необхідно ретельно дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
– носити чистий змінний одяг, який знімається при відвідуванні туалету та при виході з виробничого приміщення;
– при наявності симптомів кишкової інфекції утримуватися від роботи та звертатися до лікаря;
– забезпечити чистоту на робочих місцях, прибирати робочі місця з використанням мийних та дезінфекційних засобів, використовуючи окремий прибиральний інвентар для туалетів, складських приміщень та зони приготування їжі чи продажу продуктів;
– використовувати за призначенням марковані розробні дошки та ножі;
– ретельно дотримуватися температурного режиму та термінів зберігання харчових продуктів, сировини та готових страв;
– використовувати чисту водопровідну або бутильовану воду;
– переважно використовуйте одноразовий посуд чи спеціальне пакування.

а також…..
• не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;
• не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
• мийте овочі і фрукти перед вживанням;
• ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.