Проведений вебінар у сфері ринкового нагляду

 

Спеціалісти відділу ринкового та метрологічного нагляду Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області  17.02.2023 взяли участь у вебінарі на тему: «Загальні вимоги до всього електрообладнання директива LVD 2014/35/EU  та директива EMC 2014/30/EU».

Директива LVD 2014/35/EU Європейського парламенту про низьковольтне обладнання, спрямована на підвищення безпеки використання електроприладів для життя та здоров’я людей, тварин, а також майна, крім того, ця директива спрямована на гармонізацію стандартів безпеки в Європейському союзі та зниження торгових бар’єрів.

Відповідно до Директиви 2014/35/ЄУ, електроприлади повинні бути сконструйовані та виготовлені таким чином, щоб при правильній інсталяції, використанні та обслуговуванні забезпечувалася безпека споживача.

Тільки товари, що повністю відповідають вимогам директиви про низьковольтне обладнання 2014/35/EU, можуть бути випущені на європейський ринок і марковані знаком CE.

Директива Європейського союзу EMC 2014/30/EU про електромагнітну сумісність спрямована на гармонізацію стандартів у галузі технічного регулювання в країнах ЄС.

Відповідно до директиви про електромагнітну сумісність 2014/35/EU електроприлади та електрообладнання, що розміщуються та ввозяться на територію Європейського союзу, мають бути спроектовані та виготовлені таким чином, щоб їх робота не створювала електромагнітних перешкод, здатних порушити функціонування радіо- та телекомунікації. Крім того, такі електроприлади самі повинні зберігати здатність працювати передбачуваним чином за нормального рівня електромагнітних перешкод.

Сфера застосування директиви про електромагнітну сумісність поширюється майже на всі електроприлади та електрообладнання, здатні викликати електромагнітні перешкоди.

Також зазначаємо, що законодавство України про державний ринковий нагляд і контроль продукції складається із Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», Закону України “Про загальну безпечність нехарчової продукції”, інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини в цій сфері, у тому числі технічних регламентів.

Нагадуємо, якщо Ваші права, як споживача передбачені Законом України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та Законом України  «Про метрологію та метрологічну діяльність» порушені, Ви маєте право звернутися до  управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області за адресою м. Рівне, вул. Поповича, 65А (зупинка громадського транспорту «Боярка», телефон: 62-85-72, 63-15-55.