ДО 1 БЕРЕЗНЯ СУБ’ЄКТАМ НАСІННИЦТВА ТА РОЗСАДНИЦТВА НЕОБХІДНО ПОДАТИ ПЛАН-СХЕМИ РОЗТАШУВАННЯ НАСІННЄВИХ ПОСІВІВ

 

Насіннєвий посів зіпсувати дуже легко. Для цього достатньо порушити норми просторової ізоляції для культур, що здатні до перехресного запилення.

Щоб уникнути негативних наслідків, варто завчасно подбати про розміщення таких посівів. Відповідно до статті 13 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» суб’єктам насінництва та розсадництва надано право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів перед іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво.

З процедурою узгодження можна детальніше ознайомитися в Наказі Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.10.2016  № 365 «Про затвердження Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів».

Для того, щоб скористатися правом переваги, суб’єктам насінництва та розсадництва необхідно в першу чергу узгодити питання невисівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції. За результатами узгодження може укладатися угода (усна чи письмова) про невисівання споріднених перехреснозапильних рослин, а також про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення на земельних ділянках в межах норм просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року.

Нагадуємо, що  суб’єктам насінництва та розсадництва, які планують виробництво насіння перехреснозапильних культур, необхідно до 1 березня подати до Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області  план-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур.

З нормами просторової ізоляції насіннєвих посівів перехреснозапильних культур можна ознайомитися за посиланням: https://www.rivneprod.gov.ua/wp-content/uploads/2020/02/normi-kultur.pdf