Сигналізаційне повідомлення про заселеність комірними шкідниками

 

Управління фітосанітарної безпеки наголошує, що своєчасне виявлення шкідників хлібних запасів, визначення ступеня зараження, шкодочинності та захисних заходів допоможуть Вам зберегти зерно і зернопродукти від пошкодження під час зберігання.

В Україні поширено 116 видів комірних шкідників. Серед них кліщі складають – 34%, комахи – 60% (жуків – 51%, метеликів – 9%), мишоподібні – 6%. Потенційну загрозу можуть становити також карантинні шкідники, які проникають на територію нашої країни. Втрати під час зберігання через них можуть становити від 5-10 до 30 % зібраного зерна.

Волога погода з підвищеними температурами є найважливішим фактором впливу який сприяє розмноженню комірних шкідників, зокрема кліщів, комірного довгоносика, суринамського борошноїда, борошняного хрущака та інших, які виявляються (у 7-8% відібраних зразках) в насіннєвому, продовольчому та фуражному матеріалах господарств області.

Тому, контроль за станом збереження зерна та зернопродуктів варто проводити постійно, а в разі виявлення комірних шкідників з надпороговою чисельністю, приступити до знезараження збіжжя через фумігацію дозволеними препаратами для боротьби зі шкідниками запасів.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих «Державних санітарних правил 8.8.1.2.001.-98» та правил особистої гігієни