До уваги споживачів

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області інформує, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду.

Це означає, що на теперішній час Держпродспоживслужбі та її територіальним органам заборонено проводити планові та позапланові заходи державного нагляду (контролю) у сфері додержання законодавства про захист прав споживачів.

Проте, громадяни не позбавлені права звернутися до Держпродспоживслужби та її територіальних органів зі зверненням про порушення їх прав споживача, як це встановлено Законом України «Про звернення громадян», однак, розгляд такого звернення буде здійснено без проведення перевірки додержання законодавства про захист прав споживачів.

За результатами розгляду звернень споживачам надаються відповідні рекомендації та консультації з питань положень законодавства, що регулюють порушене питання.

Звертаємо увагу, що відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів», захист прав споживачів, окрім Держпродспоживслужби та її територіальних органів, здійснюють також центральний орган виконавчої влади, що формує та забезпечує реалізацію державної політики у сфері захисту прав споживачів (Мінекономіки), місцеві державні адміністрації, інші органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування згідно із законом.

Крім того, захист прав споживачів, передбачених законодавством, здійснюється судом. При задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди. Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов’язані з порушенням їх прав.

Нагадуємо, якщо ваші права, як споживача передбачені Законом України «Про захист прав споживачів» порушені, Ви маєте право звернутися до управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області за адресою м. Рівне, вул. Поповича, 65А (зупинка громадського транспорту «Боярка», телефон: 62-85-72, 63-15-55.