28 вересня – Всесвітній день боротьби проти сказу

 

Цей день відзначається щорічно у всьому світі завдяки ініціативі благодійної організації «Альянс по боротьбі зі сказом» та «Центру по боротьбі із інфекційними захворюваннями» (CDC) з підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Цей день – це ще одна можливість привернути увагу громадськості до надзвичайно небезпечної зооантропонозної хвороби, яка, зазвичай, у людей та тварин закінчується летально.

На сказ хворіє більшість теплокровних тварин. Людина, яку вкусила чи ослинила скажена тварина, має великий ризик теж захворіти.

В цьому році в нашій області було зареєстровано 21 випадок сказу тварин, із них у 12 випадках захворіли коти, у 5 – собаки, у 3 – лисиця, у 1 – миша.

Відомо, що єдиний спосіб запобігти захворюванню після укусу скаженою твариною – це своєчасна вакцинація.

При кожному випадку сказу тварин Держпродспоживслужбою проводиться повний комплекс необхідних протиепізоотичних заходів та епідемічне розслідування. Зокрема, встановлюється кількість постраждалих осіб, в яких був контакт із скаженою твариною. Всі вони направляються на консультацію до рабіолога (травматолога), який в свою чергу встановлює потребу у проведенні вакцинації.

Необхідно пам’ятати усім, що коли Вас вкусила тварина, або її слина потрапила на Вашу шкіру, то потрібно якнайшвидше ретельно промите дане місце водою з милом, обробити краї рани розчином йому, накласти пов’язку та звернутися у травматологічний пункт. Ще одна важлива умова – необхідно встановити особу господаря тварини, щоб можна було забезпечити ветеринарний нагляд за нею.

Для того, щоб запобігти захворюванням на сказ необхідно пам’ятати такі прості правила:
1. Уникати контактів із дикими та безпритульними тваринами, а також привчати до цього своїх дітей;
2. Своєчасно робити щеплення проти сказу своїм домашнім тваринам (насамперед, собакам і котам);
3. Якщо все-таки відбувся контакт із скаженою твариною, то обов’язково звертатися за медичною допомогою і в жодному разі не відмовлятися від вакцинації;
4. При зміні поведінки Вашої домашньої тваринки – негайно повідомляйте ветеринарного лікаря.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх домашніх улюбленців!