Білокрилка на капусті

 

Білокрилка – один з найпоширеніших шкідливих комах у саду та городі, яка здатна завдати шкоди багатьом овочам, зокрема й капусті. Найчастіше причиною появи та розповсюдження білокрилки є висока температура і підвищена вологість. Одна доросла комаха за сезон здатна відкласти понад 300 яєць. Довжина тіла дорослої комахи близько 2 мм, колір жовтий, ховаються на нижній стороні листка. Личинки, які відродились з яєць ,швидко ростуть і стають дорослою вже через 2-3 тижні. Личинки сірого кольору ледь помітні на листку, які харчуються соком рослини. Листки скручуються, жовкнуть, в’януть, і з часом рослини гинуть. За сезон шкідник може дати 10 поколінь.

При висадці розсади необхідно дотримуватись всіх заходів: рекомендованої густоти рослин для доброго їх провітрювання часто проводити підживлення. Для регулювання чисельності білокрилки на овочевих культурах велике значення мають систематичні обстеження рослин, виявлення та ліквідація вогнищ шкідника. Обприскування рослин потрібно починати при з’явленні колоній шкідника, обприскувати добре з усіх сторін з додаванням прилипача. Проводити роботи потрібно рано вранці або вечірні години. Останню обробку слід провести не пізніше ніж за три тижні до збору урожаю. При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів їх застосування, правил техніки безпеки згідно з ДСП 8.8.1.1998 року.

Рекомендуємо для використання один з препаратів: Акктелік 500ЕС, Актара 240 SC, Інспектор, Кораген та інші.

Із народних методів боротьби зі шкідником рекомендують суміш: в 10 л води розводять 50 мл оцету ,100 мл рідкого мила ,100 мл масла соняшникового, 500 мл молока, можна добавить 1 ч. ложку чорного меленого перцю. При цьому утворюється плівка, яка не дає можливості живитись шкіднику, суміш добре перемішують та обробляють рослини. Для боротьби з білокрилою використовують господарське мило. Подрібнене мило розводять у воді у співвідношенні 1:6. Цим розчином обробляють заселені рослини через кожні 2-4 дні до повної загибелі шкідника.