Церкоспороз листя буряка (Cercospora beticola Sacc.)

 

Церкоспороз — найбільш небезпечне захворювання листової поверхні цукрових буряків, що зустрічається практично в усіх зонах бурякосіяння. На розвинених листках буряка з’являються дрібні плями діаметром 3-5 мм попелястого кольору з червоною або червоно-бурою каймою. Листя серцевини менш схильне до зараження, проте, з часом і воно інфікується церкоспорою. При сильному розвитку хвороби на листкових пластинах з’являються некрозні утворення, які зливаючись призводять до відмирання як фрагментів листка, так і цілих листків.

За даними фітосанітарного моніторингу першої декади серпня ознаки прояву хвороби виявлено на 10% обстежених площ з ураження 4-8% рослин. Такі погодні умови як коливання температурного режиму, періодичні випадання опадів, наявність рясних ранкових рос, підвищена вологість повітря, можуть спричинити інтенсивний розвиток хвороби.

Тому за появи плям церкоспорозу слід провести захист посівів дозволеними фунгіцидами відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.