Сигналізаційне повідомлення про відродження личинок самшитової вогнівки (Cydalima perspectalis)

 

Погодгі умови які склалися на території області сприяли відродженню та початку шкодочинності лиинок другого покоління самшитової вогнівки.

Чисельність та шкодочинність личинок другого покоління значно вище першого, на що впливають підвищені температури повітря.

На перших порах гусениці скелетують листки самшиту – виїдають м якоть нижньої частини, залишаючи зверху плівку. Це перша ознака пошкодження. Пізніше гусениці обгризають листки повністю, залишаючи центральну жилку та, інколи, зовнішні краї листка. Шкідник обплітає кущі самшиту павутинням, коли вогнівка зїдає все листя починає гристи кору молодих пагонів, що не дає шансів відновитися рослині наступного року.

Управління фітосанітарної безпеки звертає увагу та рекомендує власникам зелених насаджень проводити систематичні обстеження та при наявності гусені самшитової вогнівки здійснювати захисні обробки.

Хімічні препарати слід застосовувати відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог. Щодо застосування біологічного методу боротьби, то слід врахувати, що бактеріальні препарати найкраще застосувати на перших етапах пошкодження куща молодими гусеницями та за температури повітря 17-18°С. Крім того, бактеріальні препарати діють не так швидко, як хімічні, тому до своєї загибелі гусениці ще можуть пошкоджувати листки самшиту.

При боротьбі із самшитовою вогнівкою також варто підживити кущі самшиту безазотними добривами, аби підсилити кореневу систему і забезпечити можливу регенерацію пагонів.