З 11 липня 2022 року вступають в силу зміни до антитютюнового законодавства

 

З 11 липня 2022 року запроваджуються додаткові правила щодо захисту бездимного середовища. Куріння електронних пристроїв для нагрівання тютюну стає заборонено на рівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами у визначених Законом місцях.

ДО ВІДОМА СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ

Суб’єкт господарювання, який здійснює господарську діяльність у вищезазначених місцях повинен забезпечити дотримання законодавства.

Зокрема:

  • проінформувати персонал про нові правила;
  • розмістити графічний знак і текст «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!»
  • забрати всі попільнички та контейнери для тютюнових виробів для електричного нагрівання з закладу/приміщення;
  • інформувати відвідувачів про заборону куріння тютюнових виробів, електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну, а в разі порушення та відмови в припиненні — викликати поліцію.

ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ТА СВОЇХ РІДНИХ ВІД ПАСИВНОГО КУРІННЯ ТА ВТОРИННИХ АЕРОЗОЛІВ

Пояснення для некурців
Ми не завжди усвідомлюємо реальну загрозу для нашого здоров’я від пасивного куріння. Але пам’ятайте, що ваше право на бездимне середовище гарантовано Законом. Не дозволяйте себе обкурювати.

Що робити, якщо вас обкурюють?

Ввічливо звернутися до курця з проханням припинити порушення, якщо безпекова ситуація дозволяє.

Звернутися до адміністрації закладу або установи з вимогою припинити порушення.

Звернутися до поліції за номером 102.

Скласти скаргу до Держпродспоживслужби на заклад, адміністрація якого створює умови для куріння або іншим чином порушує норми бездимного законодавства. Ознайомитись з процедурою та отримати зразок скарги можна за посиланням https://www.rivneprod.gov.ua/2020/11/05/vas-obkuryuyut-u-restorani-napyshit-skargu/

ЧОМУ ВАЖЛИВО ДОТРИМУВАТИСЯ НОРМ ЗАКОНУ?
Насамперед потрібно пам’ятати, що норми бездимного законодавства спрямовані на захист здоров’я українців — як некурців, так і курців. Здорове майбутнє, відбудова та розвиток України можливі, якщо її жителі будуть піклуватися про своє та здоров’я людей поруч. Дотримання громадянами законів є фундаментом для України як правової держави й надалі працювати задля здоров’я та добробуту українців.
Турбота про здоровʼя — ваш вклад у перемогу України.

Використано матеріали: https://phc.org.ua/