Як запобігти епідеміологічним ускладненням в літній період.

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області повідомляє, що санітарно-епідеміологічна ситуація в державі залишається ускладненою. За перше півріччя 2022 року в Україні зареєстровано 34 випадки спалахів кишкових інфекцій, при яких постраждало 302 особи, із них 138 дітей. Також 46 людей захворіли на ботулізм, із них двоє померло (у Львівській та Чернігівській областях).

За цей період у Рівненській області зареєстровано 6 випадків ботулізму (із них 3 випадки пов’язані із вживанням домашньої консервації та 3 випадки – із рибною продукцією), а також один випадок отруєння дикорослими грибами. Масових випадків захворювань на кишкові інфекції, такі як сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіти, вірусний гепатит А не виявлено, проте, враховуючи умови воєнного стану, ризики виникнення спалахів надзвичайно високі.

Недотримання належних санітарно-гігієнічних умов у приготуванні їжі, виробництві, транспортуванні та зберіганні харчових продуктів несе в собі загрозу поширення збудників гострих кишкових інфекцій та виникнення харчових отруєнь.

Найбільш поширеними симптомами кишкових інфекцій та отруєнь є такі: біль в шлунку, спазми, нудота, блювання, діарея (пронос), підвищення температури тіла. Симптоми найчастіше проявляються через кілька годин після вживання інфікованої їжі, проте інколи можуть розвиватися через кілька днів.

Щоб уникнути таких неприємностей необхідно дотримуватися простих, але надійних та ефективних правил.

Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

Ретельно дотримуйтесь чистоти під час приготування їжі. Мийте і тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі. Користуйтеся індивідуальним посудом.

Не допускайте комах і гризунів до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти.

Для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо).

Окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).

Добре проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу.

Використовуйте харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко.

Мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.

Не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.

Дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 год).

При транспортуванні та зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

Використовуйте безпечну воду, не пийте води з неперевірених джерел. Вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду.

Не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.

Найкращий спосіб убезпечити себе від отруєння – не їсти там, де є підозри натрапити на зіпсовані продукти, особливо влітку. Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках, де якість і свіжість продуктів не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів і в антисанітарних умовах. Найбільший ризик становить солена та в’ялена риба, м’ясна домашня консервація.

При появі симптомів захворювання необхідно одразу звертатися до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких і дорогих людей!