Куріння та COVID-19

 

Тютюнопаління спричиняє кожний п’ятий випадок смерті осіб віком старше 35 років і щороку вбиває понад 8 млн людей по всьому світу: понад 7 із них – це активні курці і майже 1,2 млн – пасивні. Майже половина дітей у світі регулярно вдихає забруднене тютюновим димом повітря в громадських місцях, а 65 000 – помирають щороку від хвороб, пов’язаних із пасивним курінням.

Вчені зазначають, що куріння у два рази небезпечніше для організму, що росте, ніж для дорослого. Смертельною дозою для дорослої людини вважається одна пачка сигарет, викурена  відразу, а для підлітків – пів пачки. Ті, хто почав палити до 15 років,  у п’ятеро частіше помирають від раку легень.

Зараз через стрімкий розвиток технологій на заміну тютюновим виробам для куріння приходять електронні сигарети. Деякі виглядають як звичайні цигарки, а інші як USB-флешки, ручки та інші предмети повсякденного вжитку.

Утім вже доведено, що куріння електронних сигарет підвищує ризики виникнення хронічних хвороб, раку легень та серцево-судинних захворювань, оскільки містять шкідливі хімічні речовини, як-от важкі метали та канцерогени.

Використання ароматизованих рідин на регулярній основі може спричинити запалення дихальних шляхів, розвиток пухлин, а також знижує захисні функції організму щодо вірусних захворювань. Тому уявлення про безпечність цього виду паління – хибне.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, люди з серцево-судинними та респіраторними захворюваннями, що спричиненні курінням, мають більш високий ризик розвитку важких симптомів коронавірусної хвороби. Куріння є фактором ризику для будь-якої інфекції нижніх дихальних шляхів, а вірус, спричинений COVID-19, вражає, у першу чергу, дихальну систему людини.

Споживачі електронних пристроїв для куріння також можуть наразитися на ускладнений перебіг хвороби у випадку інфікування COVID-19, адже вейпи, електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну так само чинять шкоду дихальній та імунній системі.

Наразі безпосередній зв’язок між коронавірусом, курінням та недугою, яку воно провокує, у процесі вивчення. Однак, є очевидним взаємозв’язок між COVID-19 і здоров’ям серцево-судинної системи, оскільки куріння є основною причиною серцево-судинних захворювань у людей по всьому світі.

Слабку серцево-судинну систему мають хворі на COVID-19 із курінням в анамнезі. Це робить таких пацієнтів більш сприйнятливими до важких симптомів, а отже може збільшити ймовірність смерті.

Не варто використовувати підміну понять та шукати інші способи кинути курити: електронні цигарки чи вироби з тютюну – все це негативно впливає на ваше здоров’я. Найкращий та єдиний спосіб – це відмовитися від куріння загалом, скільки б вам не було років. Адже люди, які кинули курити у віці від 30-35 років, мають таку ж тривалість життя, як і ті, хто ніколи не пробував сигарети.

Особливо прикро, коли ти не є курцем, а прийшовши в заклад ресторанного господарства (ресторани, кафе, кав’ярні) для отримання позитивних емоцій та спілкування в колі друзів чи колег, попри законодавчі заборони куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства, ти стаєш пасивним курцем через активне куріння інших відвідувачів в приміщенні закладу. Тому звертаємось до небайдужих до свого здоров’я мешканців міста Рівне та області про випадки куріння в закладах ресторанного господарства, письмово повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області за адресою: вул. Малорівненська, буд. 91, м. Рівне, 33025, або на електронну адресу:vetmed@rivneprod.gov.ua В заяві необхідно вказати назву суб’єкта господарювання, точну адресу здійснення господарської діяльності та долучити докази (розрахунковий документ, фото чи відео докази).

Ознайомитись з процедурою та отримати зразок скарги можна за посиланням https://www.rivneprod.gov.ua/2020/11/05/vas-obkuryuyut-u-restorani-napyshit-skargu/

 

 

В матеріалі використано інформацію,

розміщену на сайті МОЗ України за посиланням https://moz.gov.ua/article/health/den-borotbi-z-palinnjam