ВЖИВАННЯ ТЮТЮНОВИХ ТА НІКОТИНОВИХ ВИРОБІВ СЕРЕД ПІДЛІТКІВ

 

Найпоширенішим способом вживання тютюну серед підлітків є куріння сигарет. Більшість людей, які вживають тютюн, розпочали куріння саме в підлітковому віці. Це спричиняє швидше формування нікотинової залежності та ускладнює відмову від куріння у старшому віці.

Безпечного куріння не існує. Куріння є фактором ризику для будь-якої інфекції нижніх дихальних шляхів. Кожна десята смерть від хвороб серця спричинена ним. Куріння є одним із ключових факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби периферичних судин.

Попри Закон про заборону реклами сигарет, продажу сигарет неповнолітнім, а також куріння у громадських місцях чи закладах громадського харчування, ця проблема досі є актуальною для нашого суспільства.

Поступово в Україні почали з’являтися альтернативні способи вживання тютюну, як-от електронні сигарети чи пристрої для нагрівання тютюну. Усі вони стають дедалі популярнішими серед підлітків, проте такі пристрої не є безпечнішими.

Перший досвід куріння та куріння щодня серед підлітків

Відповідно до опитування ESPAD, досвід куріння сигарет є найбільш розповсюдженим у хлопців (56,2 %), ніж у дівчат (45,1 %). Поширеним є досвід куріння сигарет у респондентів старшої вікової групи 2001–2000 року народження і становить 61,8 % у хлопців та 54,7 % у дівчат.

Також, було виявлено, що досвід куріння сигарет у містах та обласних центрах вищий. У той час, як у селах 54,2 % тих, хто ніколи не курив.

Під час дослідження було виявлено, що з 2003 року спостерігається чітка тенденція до зменшення досвіду куріння хоча б раз у житті серед підлітків. Вік першої спроби куріння становить 14 років для кожного 8 підлітка (12,1 %). Проте, перша спроба сигарет у віці 9 років і молодше була в кожного 10 опитаного. Хлопці та дівчата починають курити в однаковому віці.

Звичка курити щодня починає формуватися з 14 років та посилюється з роками. Хлопці є більш схильними до формування звички курити щодня, ніж дівчата.

Вживання ТВЕНів, електронних сигарет, кальяну, нюхального та жувального тютюну.

Половина опитаних (50,5 %) хоча б один раз у житті мали досвід куріння електронних сигарет. Вони стають дедалі популярніші. Дослідження дає змогу припустити, що молодь не розглядає куріння електронних сигарет, як основний різновид куріння.

Серед хлопців поширеність електронних сигарет значно вище, ніж у дівчат.

Куріння кальяну є найбільш поширеним у молодих людей та популярним серед дівчат. Частка респондентів, які коли-небудь вживали кальян, становить 32,2 %. Зі збільшенням віку, збільшується частка тих, хто вживав кальян.

Вживання нюхального або жувального тютюну не є поширеним серед молоді, а досвід вживання становить 6,3 %. Про досвід використання пристроїв для нагрівання тютюну повідомили 7,4 % усіх респондентів, що є досить великою часткою.

Використання пристроїв для нагрівання тютюну в обласних центрах у 6 разів більше, ніж у селах, та в 3 рази більше, ніж в інших містах. Припускають, це зумовлено тим, що в містах нові різновиди вживання тютюну є більш доступними.

Хоч і тенденція вживання тютюну знижується, великий відсоток підлітків хоча б раз у житті курили.

Куріння — це небезпечна для здоров’я звичка, тому необхідно робити все можливе, аби далі зменшувати тенденцію до споживання тютюну серед підлітків. Цього можна досягти різними способами, наприклад: підвищувати контроль за дотриманням нормативно-правових документів, що забороняють продаж тютюнових виробів підліткам; залучати молодь до обговорення та впровадження антитютюнових кампаній; проводити моніторинги ефективності виконання ефективності законів щодо заборони куріння у громадських місцях тощо.

Крім цього, важливу роль у вирішенні цієї проблеми грає сім’я. Обов’язково розмовляйте зі своїми дітьми та надавайте допомогу, якщо вони цього потребують.

Монографія підготовлена в межах міжнародного дослідницького проєкту «Європейське опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотичних речовин» (ESPAD: The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), в якому Україна бере участь з 1995 року. Опитування проводиться раз на чотири роки. У 2019 році цільовою групою стали учні 2003 року народження — на період проведення анкетування їм було 15–16 років.

https://phc.org.ua/news/vzhivannya-tyutyunovikh-ta-nikotinovikh-virobiv-sered-pidlitkiv