Про вихід імаго ІІІ покоління самшитової вогнівки (Cydalima perspectalis)

 

Сигналізаційне повідомлення 

У місті Рівне та області масово поширюється новий шкідник – самшитова вогнівка, яка знищує декоративні кущі самшиту, якщо минулими роками  розповсюдження  шкідника  відбувалося локально, то через теплу зиму  вогнища шкідника значно розширилися.

На початку ІІІ декади серпня зафіксовано літ імаго самшитової вогнівки.  Після спарювання  самки вогнівки  відкладають на молоді листочки самшиту  невеликими купками яйця ,  з яких невдовзі  відроджуються гусениці довжиною 1-2 мм, жовто-зеленого кольору з чорною головою. Розвиток гусениці  триває приблизно 3-4 тижні за які збільшується в розмірах  до 3,5-4 см, після чого  гусінь переходить в стадію лялечки. Лялечка світло зелена, в павутинному коконі, через 10-15 днів з лялечок вилітають метелики  наступного покоління.  Для зимівлі  вогнівка готує собі місце у вигляді кокона який закріплений в густому павутинні між листям самшиту.

Основні ознаки заселення самшитовою вогнівкою : побіління листя, листя та пагони густо вкриті павутинням, яке засмічене екскрементами гусені.

Личинки  на початку виїдають  нижню сторону листків, далі гусениці старших віків  грубо об’їдають листя та молоду кору самшиту, обплітають їх павутиною. При значному заселенні, кущі починають стрімко всихати, втрачати декоративність і навіть гинути.

В першій декаді вересня прогнозується відродження  та шкодочинність гусениці.

Власникам зелених насаджень необхідно проводити систематичні обстеження та при наявності шкідника  проводити захисні обробки.

Самшитова вогнівка живе відкрито – на неї діють хімікати, які застосовуються у боротьбі з листогризучими комахами. При цьому має бути потужний струмінь оприскувача, щоби препарат проникав у середину куща.

Хімічні препарати слід застосовувати  відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог. Щодо застосування біологічного методу боротьби, то слід врахувати, що бактеріальні препарати найкраще застосувати на перших етапах пошкодження куща молодими гусеницями та за температури повітря 17-18°С. Окрім того, бактеріальні препарати діють не так швидко, як хімічні, тому до своєї загибелі гусениці ще можуть пошкоджувати листки самшиту.

 

Відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики

та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби

в Рівненській області