Про проведену роботу відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту споживачів  за І півріччя 2021 року

 

РЕКЛАМА

Впродовж І півріччя 2021 року спеціалістами відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області досліджено 286 рекламоносіїв, з них виявлено порушення у 80, заведено 80 справ за ознаками порушень законодавства про рекламу, 75 справ розглянуто, 5 справ знаходиться в процесі дослідження в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Рівненській області. За виявлені порушення вимог законодавства про рекламу до 75 рекламодавців реклами застосовано штрафів на суму 78,67 тис. грн, з них 70 рекламодавців реклами сплатили штраф у сумі 76,17 тис. грн у добровільному порядку до Державного бюджету України, або 96,8 % від накладених штрафів.

У звітному періоді відповідно до доручення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, досліджено розповсюджену рекламу з інформацією щодо лікувальної дії на коронавіруси, яку визнано недобросовісною.

Впродовж І півріччя 2021 року спеціалістами відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю здійснено виступи у засобах масової інформації та розміщено на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області 13 публікацій щодо роботи управління у сфері реклами, а також спеціалістами проведено 2 виступи, на яких висвітлювались питання щодо вимог законодавства про рекламу. У травні місяці 2021 року працівниками відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області проведено вебінар на тему: «Загальні принципи та вимоги у процесі виробництва, розповсюдження та споживання реклами». У червні місяці 2021 року відбулася онлайн-зустріч керівників та спеціалістів ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області з представниками територіальних громад в питаннях захисту споживачів, дотримання вимог у встановленні тарифів на комунальні послуги та контролю за рекламою.

Спеціалістами відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області постійно проводиться моніторинг реклами, що розповсюджується на території Рівненської області і відповідна робота щодо виявлення порушень вимог законодавства про рекламу та здійснюється контроль за дотриманням вимог законодавства про рекламу, а також посилено контроль за дотриманням суб’єктами господарювання вимог статей 10 та 21 Закону України «Про рекламу» щодо розповсюдження реклами лікарських засобів із інформацією щодо лікувальної дії на коронавіруси відповідно до доручення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Дотримання антитютюнового законодавства

На І півріччя 2021 року заплановано проведення 21 планового заходу по перевірці суб’єктів господарської діяльності на предмет дотримання законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу здоров’я населення, всі суб’єкти господарювання підпали під дію Закону України № 533-ІХ від 17 березня 2020 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким визначено, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби, забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контрою) у сфері господарської діяльності. Впродовж звітного періоду на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області надійшло 5 письмових звернення щодо порушень вимог антитютюнового законодавства. У І півріччі 2021 року відповідно до звернення споживача проведено 1 позапланову перевірку на предмет дотримання вимог антитютюнового законодавства у закладі ресторанного господарства. При перевірці встановлено, що факти викладені у зверненні споживача підтвердились, зафіксовано порушення вимог статті 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Відповідно до статті 20 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», до суб’єкта господарювання застосовано штрафну санкцію у розмірі 1,0тис.грн, яку сплачено у добровільному порядку до Державного бюджету України.

У звітному періоді на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області та у друкованих засобах масової інформації розміщено 10 публікацій щодо дотримання вимог антитютюнового законодавства. Серед молодого покоління міста Рівне проводились зустрічі у формі інтерактивного діалогу. Слухацьку аудиторію було проінформовано про практичні аспекти застосування законодавства України, зокрема Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Заходи були спрямовані на розвиток правових знань та свідоме застосування правових норм у повсякденному житті людини, поглиблення правової культури молодого покоління.

Розпорядженням голови Рівненської обласної державної адміністрації від 02.04.2021 № 247 затверджено «Стратегію з контролю над тютюном на 2021 – 2025 роки в Рівненській області» та створено робочу групу з питань контролю над тютюном в Рівненській області. До складу робочої групи включено представника Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області заступника начальника управління-начальника відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг управління захисту споживачів Сергія Бондарчука. Метою Стратегії є покращення міжсекторальної співпраці щодо контролю над тютюном на обласному рівні, посилення виконання чинного антитютюнового законодавства та зменшення поширеності вживання тютюну в Рівненській області.

На виконання «Плану заходів з реалізації Стратегії з контролю над тютюном на 2021-2025 роки в Рівненській області» та до Всесвітнього дня без тютюну, 31 травня 2021 відбувся прес-брифінг, організований КП «Обласний центр громадського здоров’я». У заході взяла участь заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області Оксана Немкович. В ході зустрічі доповідач ознайомила присутніх з повноваженнями Держпродспоживслужби у сфері контролю за дотриманням антитютюнового законодавства, проінформувала про заборону реклами тютюнових виробів відповідно до Закону України «Про рекламу» та розповіла про відповідальність суб’єктів господарювання за порушення вимог законодавства.

Дотримання суб’єктами господарювання вимог антитютюнового законодавства знаходиться на постійному контролі у відділі контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контрою управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.

Дотримання вимог законодавства у сфері пробірного контролю

У І півріччі 2021 року заплановано проведення перевірок у 6 суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння. Усі вони віднесені за критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері торгівлі і послуг, до незначного ступеня ризику, тобто на них поширюється дія Закону України № 533-ІХ від 17 березня 2020 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», тобто, планові перевірки суб’єктів господарювання, включених до плану перевірок на 2021 рік, у першому півріччі 2021 року не проводились.

У другому кварталі 2021 року на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області надійшло одне письмове звернення щодо порушень прав споживачів при купівлі ювелірних виробів. Заявниця оскаржувала дії приватного підприємця Нечитайло Л. А. та просила посприяти у поверненні коштів сплачених за товар неналежної якості і провести перевірку законності діяльності суб’єкта господарювання. Під час проведення позапланового заходу, продукції з артикулом, яку придбала споживач не було. Фізична особа підприємець Нечитайло Л. А. повернула заявниці кошти у сумі 5333.00грн ( вартість придбаного неякісного персня із золота 585 проби з вставкою: камінь топаз), після чого заявниця придбала інший ювелірний виріб з доплатою.

Впродовж звітного періоду працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області брали участь у зустрічах із мешканцями міста Рівне, де надавалась інформація по питаннях торгівлі ювелірними виробами та здійснення ремонту і виготовлення ювелірних виробів.

Також повідомляємо, що дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства знаходиться на постійному контролі управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.

 

Інформацію підготовлено: В. Андрусенко