Відбулась зустріч з місцевими територіальними громадами

 

На виконання Програми інформаційно-освітньої обізнаності та співпраці Головного управління Держпродспоживслужби та територіальних громад Рівненської області на 2021 рік, погодженої Рівненською обласною державною адміністрацією,

23.06.2021 відбулася онлайн-зустріч керівників та спеціалістів ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області з територіальними громадами.

3.

Зустріч розпочав перший заступник начальника управління Олександр Костюк, підкресливши важливість такої співпраці та привітавши усіх колег із професійним святом – Днем державної служби.

1

Начальник управління фітосанітарної безпеки –  Валентина Патрашка ознайомила присутніх зі структурою та напрямками діяльності управління, відзначивши співпрацю управління та органів місцевого самоврядування, зокрема з відділом карантину рослин щодо розробки та впровадження регіональних програм по боротьбі з регульованими шкідливими організмами, уточнення списків нематодовогнищних присадибних.

Завдяки налагодженій співпраці із районними державними адміністраціями області з метою упорядкування та уточнення меж карантинних зон запроваджено карантинний режим по амброзії полинолистій та золотистій картопляній нематоді із карантинними зонами відповідних об’єднаних районів. На часі – запровадження карантинного режиму в об’єднаних районах по американському білому метелику та західному кукурудзяному жуку.

Значну увагу приділено співпраці з територіальними громадами в частині розробки та впровадження регіональних програм по боротьбі з регульованими шкідливими організмами впродовж 2021 року.

Також було нагадано Порядок запровадження та скасування карантинного режиму в Україні (ст.33 ЗУ «Про карантин рослин») та зазначено, що боротьба зі шкідливими організмами проводиться за рахунок та силами органів місцевого самоврядування, власників присадибних ділянок.

Про початок активності відповідних шкідливих організмів можна дізнатися на сайті управління у сигналізаційних повідомленнях відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків.

У разі підозри на виявлення шкідливих карантинних організмів та за додатковою інформацією – запрошено звертатися до місцевих пунктів фітосанітарного контролю або Управління фітосанітарної безпеки за адресою: м. Рівне, вул. Гагаріна, 39, тел. (0362) 460-167.

З наступною доповіддю виступив начальник відділу контролю за обігом засобів захисту рослин – Віталій Процюк, поінформувавши про наступне.

Скарги, що почали надходити від мешканців населених пунктів на порушення законодавства під час проведення хімічних захисних обробок посівів, вказують на неналежну співпрацю керівників територіальних громад зі спеціалістами відповідних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області. Тому ще раз наголошуємо на основних правилах застосування пестицидів та спільному контролі за їх виконанням.

Користувачі с/г угідь, застосовуючи засоби захисту рослин, не пізніше ніж за три доби до початку обробок повинні повідомити територіальну громаду на території якої проводяться ці роботи. Повідомляється дата обробки, культура яка буде оброблятися, назва препарату (діюча речовина), норма на гектар, ступінь і строк дії токсичності препарату, і вказівку щодо часу ізоляції бджіл. Обробки повинні проводитися у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години.

Пестициди, що застосовуються, повинні пройти державну реєстрацію і бути включені в «Перелік препаратів, дозволених до використання в Україні». Працівники, що виконують ці роботи повинні пройти спеціальну підготовку та мати на те відповідне посвідчення і допуск.

Керівник (власник) посівів виписує наряд на виконання робіт, де чітко вказується старший таких робіт. Він відповідає за дотриманням санітарних норм та правил застосування пестицидів. При роботі штанговими оприскувачами санітарна захисна зона до ферм, спортивних площадок, водойм, місць проведення ручних робіт повинна становити не менше 300  метрів, швидкість вітру не перевищувати 4 м/сек.

Контроль за дотриманням законодавства під час проведення захисних хімічних обробок є спільною відповідальністю керівників територіальних громад області та спеціалістів управлінь фітосанітарної безпеки та державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.У разі несвоєчасного повідомлення про обробку або відсутності необхідних документів у товаровиробника, що проводить обробку – можна вимагати припинення цих робіт або викликати поліцію.

Про те, як захистити свої права від підробок при купівлі насінневого матеріалу – виступила начальник відділу контролю в насінництві та розсадництві – Оксана Михайленко:

    • При роздібній торгівлі насіння необхідно купувати тільки в спеціалізованих магазинах та обо’язково просити продавця пред’явити «Довідку про сортові та посівні якості насіння»; вона повинна надаватись покупцеві за його вимогою і зберігатися за місцем торгівлі.
    • При оптовій торгівлі необхідно вимагати копію “Сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння” та “Сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння”, а також оригінали супровідних документів, а саме “Атестат на насіння” (на добазове та базове насіння), “Свідоцтво на насіння” (на сертифіковане (репродукційне) насіння) та “Свідоцтво на гібридне насіння”(на насіння першого покоління гібридів).
    • У разі перепродажу посередник повинен виписувати нові супровідні документи під свою відповідальність.
    • Обов’язково потрібно зберігати чеки, упаковку та етикетки з неушкодженим маркуванням, щоб у разі купівлі неякісного насіння захистити свої права.

2

Останнім до слухачів звернувся начальник відділу реєстрації сільськогосподарської техніки – Михайло Данилюк, ознайомивши їх із напрямками діяльності відділу –  Реєстрація с/г техніки та атестація  трактористів-машиністів, зазначивши, що на сайті управління у розділі технічного нагляду  можна ознайомитися із графіком прийому громадян та реєстром навчальних закладів Рівненської області, які здійснюють підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації трактористів-машиністів.

Подібна зустріч з ТГ по питаннях  захисту споживачів, дотримання вимог у встановленні тарифів на комунальні послуги та контролю за рекламою відбудеться у п’ятницю 25.06.2021 о 9:30.