Про початок відродження личинок колорадського жука  

 

На території Рівненської області за відповідних погодних умов та накопичення суми ефективних температур  проходить початок відродження личинок колорадського жука.

Для недопущення масового пошкодження рослин картоплі  рекомендуємо обстежити посадки картоплі  та при наявності личинок І-ІІ віку (чисельність 10-20 екземпляр на рослину, за 8-10% заселених рослин) провести  захист посадок  картоплі,  застосовуючи хімічні препарати  дозволені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Обробки необхідно проводити  в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.

При роботі з  засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни.

На посадках картоплі  з яєць виходять червонувато-коричневі личинки з двома рядами темно-коричневих плям на кожному боці, що живляться листками.

Стадія личинки має чотири віки (тобто личинки линяють тричі). Личинка першого віку близько 1,5 мм завдовжки, останнього четвертого — близько 8 мм. Розвиток личинок першого-третього віку триває по 2-3 дні, четвертого — 4-7, стадію перед лялечки  можна впізнати через низьку активність та бліде забарвлення. Передлялечки падають на землю, зариваються в ґрунт на кілька сантиметрів, де і заляльковуються. Залежно від температури, світлового режиму та якості кормової рослини імаго можуть з’явитися за кілька тижнів або ж впасти в діапаузу до весни. Жуки повертаються на харчові рослини, де паруються.  В умовах нашої області, залежно від температурного режиму можуть розвиватися 2 повні покоління шкідника за сезон.

 

  Відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики
 та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки