Про передпосівну підготовку насіння ярих зернових культур

 

Для отримання гарантованого якісного врожаю найважливіше завдання для аграрія — отримати дружні здорові захищені сходи культури.  Помилки допущені саме у фазі сходів рослин, практично неможливо виправити ніякими наступними агротехнічними заходами. Науково доведено, що через насіння можуть розповсюджуватися збудники 60% усіх небезпечних хвороб, які призводять як до зниження посівних якостей самого насіння, так і до зменшення в подальшому продуктивності рослин. Фітоекспертиза насіння має бути  невід’ємною частиною  насіннєвого контролю,  препарати слід добирати з урахуванням видового складу збудників хвороб.

При вибірковому проведенні аналізу насіннєвого матеріалу ярих культур  в господарствах області виявлено збудники: гельмінтоспоріозу, фузаріозу, бактеріозу що свідчить про обов’язкове оздоровлення насіння шляхом протруювання за 2-3 тижні до сівби або безпосередньо перед сівбою, також завдаватимуть шкоди  посівам ярих культур  в першу чергу сажкові хвороби, кореневі гнилі, аскохітоз, біла гниль, оливкова пліснява, іржа збудники яких передаються насінням або через грунт.

При обробках важливо дотримуватись науково – обґрунтованих норм витрат протруйників та застосовувати  дозволені до використання офіційним виданням «Перелік пестицидів і агрохімікатів  дозволених до використання в Україні».

Усі роботи, щодо протруєння насіння слід проводити з дотриманням  вимог техніки безпеки та чинного законодавства.

Не дозволяється працювати з отрутохімікатами без індивідуальних засобів захисту.

 

Відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики

та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області