Про передпосівну підготовку насіння ярих зернових культур
Для отримання гарантованого якісного врожаю найважливіше завдання для аграрія — отримати дружні здорові захищені сходи культури. Помилки допущені саме у фазі сходів рослин, практично неможливо виправити ніякими наступними агротехнічними заходами. Науково доведено, що через насіння можуть розповсюджуватися збудники 60% усіх небезпечних хвороб, які призводять як до зниження посівних якостей самого насіння, так і до зменшення в подальшому продуктивності рослин. Фітоекспертиза насіння має бути невід’ємною частиною насіннєвого контролю, препарати слід добирати з урахуванням видового складу збудників хвороб.
При вибірковому проведенні аналізу насіннєвого матеріалу ярих культур в господарствах області виявлено збудники: гельмінтоспоріозу, фузаріозу, бактеріозу що свідчить про обов’язкове оздоровлення насіння шляхом протруювання за 2-3 тижні до сівби або безпосередньо перед сівбою, також завдаватимуть шкоди посівам ярих культур в першу чергу сажкові хвороби, кореневі гнилі, аскохітоз, біла гниль, оливкова пліснява, іржа збудники яких передаються насінням або через грунт.
При обробках важливо дотримуватись науково – обґрунтованих норм витрат протруйників та застосовувати дозволені до використання офіційним виданням «Перелік пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».
Усі роботи, щодо протруєння насіння слід проводити з дотриманням вимог техніки безпеки та чинного законодавства.
Не дозволяється працювати з отрутохімікатами без індивідуальних засобів захисту.
Відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики
та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки
ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області