Про проведену роботу відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту споживачів за І півріччя 2020 року

 

РЕКЛАМА

Впродовж І півріччя 2020 року спеціалістами відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області досліджено 227 рекламоносіїв, з них виявлено порушення у 35, заведено 35 справ за ознаками порушень законодавства про рекламу, 32 справи розглянуто, 3 справи знаходиться в процесі дослідження в Головному управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.

За виявлені порушення вимог законодавства про рекламу до 32 суб’єктів господарської діяльності застосовано штрафів на суму 31,75 тис. грн, з них 30 суб’єктів господарювання сплатили штраф у сумі 27,74 тис. грн у добровільному порядку до Державного бюджету України, або 87,4 % від накладених штрафів.

Впродовж І півріччя 2020 року спеціалістами відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю розміщено 12 публікацій на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області щодо роботи управління у сфері реклами та здійснено виступи у засобах масової інформації, а також взято участь у проведенні 2 семінарів у районах області із залученням представників засобів масової інформації, на яких висвітлювались питання щодо вимог законодавства про рекламу, а також взято участь у онлайн -семінарі для суддів західного регіону України на тему: «Міжнародний та український досвід попередження розповсюдження сексистської реклами: співпраця споживачів реклами із виконавчою та судовою гілками влади».

Спеціалістами відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області постійно проводиться моніторинг реклами, що розповсюджується на території Рівненської області і відповідна робота щодо виявлення порушень вимог законодавства про рекламу та здійснюється контроль за дотриманням вимог законодавства про рекламу, а також посилено контроль за дотриманням суб’єктами господарювання вимог статей 10 та 21 Закону України «Про рекламу» щодо розповсюдження реклами лікарських засобів з інформацією щодо лікувальної дії на короновіруси відповідно до доручення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Дотримання антитютюнового законодавства

У І півріччі 2020 року заплановано проведення 12 планових заходів по перевірці суб’єктів господарської діяльності на предмет дотримання законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу здоров’я населення, у І кварталі 2020 року проведено планові перевірки у 6 суб’єктів господарювання. Порушень вимог Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» за місцем здійснення господарської діяльності не виявлено.

Шість суб’єктів господарської діяльності підпав під дію Закону України № 530-ІХ від 17 березня 2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким визначено, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби, забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контрою) у сфері господарської діяльності.

У звітному періоді на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області та у друкованих засобах масової інформації розміщувалась інформація про результати контролю за дотриманням антитютюнового законодавства.

У І півріччі 2020 року звернень щодо порушень антитютюнового законодавства на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області не надходило.

Дотримання суб’єктами господарювання вимог антитютюнового законодавства знаходиться на постійному контролі у відділі контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контрою управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.

Дотримання вимог законодавства у сфері пробірного контролю

Управлінням захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби у Рівненській області встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють реалізацію виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння є фізичними особами – підприємцями, платниками другої групи єдиного податку, які обрали п’яту ставку єдиного податку. Всі вони не зареєстровані платниками податку на додану вартість і їх діяльність не віднесена до високого ступеня ризику, тобто, на них поширюється дія Закону № 4448 – VI від 23.02.2012. Зважаючи на ці обставини та у зв’язку з дією Закону України «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку і звітності» (№ 4448-VI від 23.02.2012) у 2020 році, таких суб’єктів господарювання до плану перевірок на 2020 рік не включено.

 

 

Інформацію підготовлено: В. Андрусенко