Про початок льоту американського білого метелика (Hyphantria cunea)

 

Розвиток та розмноження Американського білого метелика(АБМ) на території Рівненської області  спостерігається останні два роки  в двох повних поколіннях.   Погодні умови квітня, а саме накопичення ефективного тепла  та вологості повітря,  сприяли виходу з місць зимівлі небезпечного карантинного організму – Американського білого метелика.

В другій  декаді травня очікується масовий літ та яйцекладка  метеликів.

Враховуючи погодні умови зими, які були сприятливі для доброї перезимівлі шкідника, очікується, що чисельність буде дуже  високою.

Ознаки пошкодження:

Завдяки своїй здатності до утворення спалахів розмноження Американський білий метелик надзвичайно шкодочинний багатоїдний шкідник, може пошкоджувати більше 250 видів плодових, декоративних, лісових дерев, особливо полюбляє шовковицю, клен, волоський горіх, плодові дерева.

Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною. Таке пошкодження насаджень призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність плодових культур, захисна, декоративна, естетична функція зелених насаджень. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні.

Особливості морфології:

Імаго білосніжного кольору із шовковистим відливом, іноді з темними або жовто-коричневими цяточками, тіло вкрите густими білими волосками. Вусики чорні з білим нальотом, у самки нитковидні, у самця пір’ясті. Ноги світло-жовті. Розмах крил метелика 40-50 мм, довжина тіла 9-15 мм. Після спарювання самка відкладає яйця групами на верхній і нижній бік листків. Яйця розміром 0,6-0,7 мм, кулясті, гладенькі, блакитні, іноді жовтуваті. Плодючість в середньому складає 400-800 яєць. Ембріональний розвиток триває 5-10 діб, після чого відроджуються гусениці. Відроджені гусениці починають живитись та будувати гніздо з павутини.

Гусениці молодших віків світло-жовті, голова, грудний щиток і грудні ноги чорні. Гусениця, яка завершила живлення, 30-40 мм завдовжки, з боків тіла – жовті смуги з помаранчевими бородавками, на яких розміщені тонкі світлі волосинки, голова і ноги чорні.  Тривалість розвитку гусениць складає 45-54 доби. Заляльковування відбувається на початку липня. Лялечка завдовжки 10-15 мм, спочатку лимонно-жовта, згодом темно-коричнева, знаходиться у сірому пухнастому коконі. Розвиток лялечки триває 9-14 діб, після чого відбувається вихід метеликів другого покоління. Літ метеликів другого покоління починається з другої половині липня,і після парування та відкладання яєць починається розвиток нового, більш масового покоління. Самки другого покоління відкладають більше яєць ніж самки першого – до 2500 яєць, та гусениць в другому поколінні з’являється набагато більше, ніж в першому. Пошкодження зелених насаджень від гусениць значно більші.

Способи поширення:

Поширюється АБМ транспортними засобами, при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажах. В пошуках статевого партнера і місця для відкладання яєць самка може летіти в середньому на відстань до 250 м. Можливе пасивне перенесення на значні відстані повітряними потоками.

Фітосанітарні заходи

З метою попередження занесення:

  • фітосанітарний контроль при переміщенні сільськогосподарської продукції, пакувальної тари, ґрунту, інших вантажів при переміщенні з карантинних зон по АБМ в середині країни та при імпорті;
  • періодичні обстеження багаторічних зелених насаджень в населених пунктах, лісосмугах, плодових садів, вздовж доріг, візуально та за допомогою феромонних пасток.

Агротехнічні заходи в зоні поширення АБМ:

  • зрізання та знищення всіх виявлених при огляді зелених насаджень павутинних гнізд. Обрізку з подальшим спалюванням павутинних гнізд необхідно проводити в той період, коли гусениці знаходяться в гнізді;
  • обробка плодових садів та лісосмуг інсектицидами та біопрепаратами згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», звертаємо увагу на те, що боротьба з  АБМ хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону в населених пунктах, тому рекомендується застосовувати біопрепарати.