Україна приєдналася ще до двох схем сортової сертифікації насіння ОЕСР

 

Під час засідання уряду депутати підтримали законопроект № 0029 від 30 квітня 2020 року про приєднання України до:

  • Схеми сортової сертифікації насіння хрестоцвітних та інших олійних, прядивних культур ;
  • Схеми сортової сертифікації насіння цукрового та кормового буряка Організації економічного співробітництва та розвитку.

Нагадаємо, що 16 листопада 2009 року згідно рішення Ради ОЕСР Україна вже приєдналася до двох насіннєвих схем OECР, а саме до:

  • Схеми сортової сертифікації насіння зернових культур;
  • Схеми сортової сертифікації насіння кукурудзи та сорго.

Україна проводить сортову сертифікацію по цих сільськогосподарських культурах відповідно до міжнародних нормативно-правових і методичних вимог:

  • польову оцінку посівного матеріалу – відповідно до Сортових Схем сертифікації ОЕСР;
  • лабораторну оцінку посівних якостей насіння відповідно – до вимог ІSТА.

 ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку) – міжнародна організація, що об’єднує 36  країн світу. Договір про створення ОЕСР був підписаний 14 грудня 1960 в Парижі, а вступив у дію 30 вересня 1961. ОЕСР створено на базі Європейської організації економічного співробітництва з метою координації економічної політики країн-членів ОЕСР і погодженням програми допомоги країнам, що розвиваються. Штаб-квартира розміщена у Парижі (Франція). Офіційними мовами ОЕСР є англійська і французька. ОЕСР також активно співпрацює з державами, які не є членами організації (зокрема з Україною), у рамках спеціалізованих програм, міжнародних заходів тощо.

ISTA (Міжнародна асоціація тестування насіння) була заснована 1924 року для розробки та поширення стандартних процедур у галузі тестування насіння.

Приєднання до схем сортової сертифікації насіння ОЕСР дає змогу сертифікувати насіння за міжнародними нормами і  стандартами. Це сприятиме підвищенню якості вітчизняного насіннєвого матеріалу, конкурентоспроможності вітчизняних сортів на зовнішніх ринках, задоволенню експортного попиту та відкриттю нових ринків збуту. Україна має можливість брати участь у світовій торгівлі насінням, використовуючи етикетки ОЕСР. Документи й сертифікати, видані на насіння в Україні, будуть визнані 57 країнами світу. З часу приєднання до Насіннєвих схем понад 400 сортів і гібридів української селекції внесені до Каталогу сортів ОЕСР.

Для вітчизняних виробників насіння приєднання до Схем сортової сертифікації дає можливість інтегруватися в європейську маркетингову мережу насіння, зменшити перешкоди для «руху» насіння, спростити торгівлю на зовнішньому ринку та посилити його конкурентоспроможність між державами.

Ми можемо бути гідними конкурентами іноземним виробникам, які наразі є більш популярними в Україні. Для цього Україна має хороші агрокліматичні умови й відповідальних суб’єктів господарювання, які вже знають, як із цим працювати.