Про проведену роботу відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту споживачів за І квартал 2020 року

 

РЕКЛАМА

Впродовж І кварталу 2020 року спеціалістами відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області досліджено183 рекламоносіїв, з них виявлено порушення у 25, заведено 25 справ за ознаками порушень законодавства про рекламу, 23 справи розглянуто, 2 справи знаходиться в процесі дослідження в Головному управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.

За виявлені порушення вимог законодавства про рекламу до 23 суб’єктів господарської діяльності застосовано штрафів на суму 22,53 тис. грн, з них 17 суб’єктів господарювання сплатили штраф у сумі 19,143 тис. грн у добровільному порядку до Державного бюджету України, або 84,97 % від накладених штрафів.

Впродовж І кварталу 2020 року спеціалістами відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю розміщено 4 публікації на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області щодо роботи управління у сфері реклами та здійснено 3 виступи у засобах масової інформації, а також взято участь у проведенні 2 семінарів у районах області із залученням представників засобів масової інформації, на яких висвітлювались питання щодо вимог законодавства про рекламу.

Спеціалістами відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області постійно проводиться моніторинг реклами, що розповсюджується на території Рівненської області, а також ведеться відповідна робота щодо виявлення порушень вимог законодавства про рекламу та здійснюється контроль за дотриманням вимог законодавства про рекламу, а також посилено контроль за дотриманням суб’єктами господарювання вимог статей 10 та 21 Закону України «Про рекламу» щодо розповсюдження реклами лікарських засобів з інформацією щодо лікувальної дії на короновіруси відповідно до доручення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Дотримання антитютюнового законодавства

У І кварталі 2020 року заплановано проведення 7 планових заходів по перевірці суб’єктів господарської діяльності на предмет дотримання законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу здоров’я населення, у І кварталі 2020 року проведено планові перевірки у 6 суб’єктів господарювання. Порушень вимог Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» за місцем здійснення господарської діяльності не виявлено.

Один суб’єкт господарської діяльності підпав під дію Закону України № 530-ІХ від 17 березня 2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким визначено, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби, забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контрою) у сфері господарської діяльності.

У звітному періоді на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області та у друкованих засобах масової інформації розміщувалась інформація про результати контролю за дотриманням антитютюнового законодавства.

У І кварталі 2020 року звернень щодо порушень антитютюнового законодавства на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області не надходило.

Дотримання суб’єктами господарювання вимог антитютюнового законодавства знаходиться на постійному контролі у відділі контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контрою управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.

Дотримання вимог законодавства у сфері пробірного контролю

Управлінням захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби у Рівненській області встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють реалізацію виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння є фізичними особами – підприємцями, платниками другої групи єдиного податку, які обрали п’яту ставку єдиного податку.Всі вони не зареєстровані платниками податку на додану вартість і їх діяльність не віднесена до високого ступеня ризику, тобто, на них поширюється дія Закону № 4448 – VI від 23.02.2012.

Зважаючи на ці обставини та у зв’язку з дією Закону України «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку і звітності» (№ 4448-VI від 23.02.2012) у 2020 році, таких суб’єктів господарювання до плану перевірок на 2020 рік не включено.

 

Інформацію підготовлено: В. Андрусенко