Результати здійснення метрологічного нагляду за 9 місяців 2019 року

 

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області протягом 9 місяців 2019 року проведено 25 перевірок з метрологічного нагляду щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері законодавчо регульованої метрології.

З них 15 планових перевірок та 10 позапланових перевірок, у тому числі:

  • за зверненням фізичних осіб – 2;
  • перевірок виконання приписів – 8.

Порушення метрологічних вимог встановлено у 10 суб’єктів господарювання, що складає 40 % від перевіреної кількості.

При проведенні перевірок обревізовано 9508 одиниць засобів вимірювальної техніки (далі – ЗВТ), з яких 718 од. (7,55%) визнано непридатними до застосування.

Перевірки проводилися за такими видами діяльності суб’єктів господарювання у сфері законодавчо регульованої метрології:

  • забезпечення захисту життя та охорони здоров’я громадян;
  • торговельно-комерційні операції та розрахунки між покупцем (споживачем) і продавцем (постачальником, виробником, виконавцем);

Найбільш характерні приклади порушень метрологічних вимог:

  • застосування не повірених ЗВТ;
  • застосування ЗВТ, які не захищені від вільного доступу до них;
  • невиконання вимог приписів про усунення порушень метрологічних вимог.

Крім того, встановлені інші порушення, відповідальність за які не передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення, а саме:

  •  відсутність осіб, відповідальних за забезпечення єдності вимірювань (частина 2 статті 14 Закону «Про метрологію та метрологічну діяльність»).

За результатами метрологічного нагляду Головним управлінням вжиті такі заходи:

  • видано 10 приписів про усунення порушень метрологічних вимог;
  • складено 11 протоколів про адміністративні правопорушення у сфері метрології та метрологічної діяльності та винесено 11 постанов по справі про адміністративне правопорушення. Штрафні санкції сплачені.

Так при проведені позапланової перевірки з метрологічного нагляду на автозаправній станції встановлений факт використання при здійснені торговельно-комерційних операцій та розрахунків між продавцем та покупцем паливо-роздавальної колонки для скрапленого газу, яка не подана суб’єктом господарювання на повірку після ремонту, що є порушенням абзацу першого підпункту 1 пункту 3 розділу IV Порядку проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та оформлення її результатів, затвердженого наказом Мінекономрозвитку від 08 лютого 2016 року № 193, зареєстрованого у Мін’юсті 24 лютого 2016 року за № 278/​28408 та частини 2, частини 3, частини 4 статті 8 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність». Застосовано штрафну санкцію згідно ст.172 КУпАП. Суб’єкту господарювання видано припис про усунення порушень метрологічних вимог, проведено перевірку виконання припису та встановлено, що припис виконано в установлений строк.

А при проведені планової перевірки з метрологічного нагляду у супермаркеті встановлено, що суб’єкт господарювання своєчасно з дотриманням установлених міжповірочних інтервалів не подавав засоби вимірювальної техніки, які перебувають в експлуатації на періодичну повірку,  також в експлуатації перебували ваги електронні торгові на яких відсутня свинцева пломба, яка повинна обмежувати доступ до пристрою з метою запобігання несанкціонованому втручанню, що є порушенням ч. 3 ст. 17 Закону України “Про метрологію та метрологічну діяльність”. Застосовано адміністративний штраф  згідно ст.172 КУпАП. Суб’єкту господарювання видано припис про усунення порушень метрологічних вимог, проведено перевірку виконання припису та встановлено, що припис виконано в установлений строк.