12 ТРАВНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я РОСЛИН

 

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Захист здоров’я рослин є надзвичайно важливим в умовах сучасних глобальних викликів, адже допомагає припинити голод, зменшити бідність, захистити довкілля та сприяти економічному розвитку.

До Міжнародного дня здоров’я рослин Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області було проведено низку заходів з метою ознайомлення громадськості з важливістю збереження здоров’я рослин.

10 травня 2023 року проведено онлайн-нараду, приурочену до Міжнародного дня здоров’я рослин. До наради долучилися спеціалісти управління, наукові співробітники Рівненського природного заповідника, ДУ «Рівненська фітолабораторія» та суб’єкти господарювання, що здійснюють вирощування, виробництво, переробку, зберігання, обіг та експорт об’єктів регулювання. Велику частину наради було присвячено шкідливим організмам, що загрожують сільському господарству та природним екосистемам області – регульованим шкідливим організмам, поширеним в області та в цілому по Україні, регульованим некарантинним шкідливим організмам та інвазійним видам рослин.

11 травня 2023 року в рамках проведення Міжнародного дня здоров’я рослин спільно з ДУ «Рівненська обласна фітосанітарна лабораторія» відвідано ВСП «Березнівський лісотехнічний фаховий коледж» та Березнівський державний дендрологічний парк, де обговорювались важливість збереження здоров’я рослин для лісового та садово-паркового господарства області, держави та світу.

12 травня 2023 року проведено онлайн-нараду з представниками підприємств та організацій, які  вирощують та реалізують насіння та садивний матеріал. Обговорювались питання важливості здоров’я рослин, використання сертифікованого насіння та садивного матеріалу як запоруки високих врожаїв, прогнозу фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин в господарствах області, інтегрованого захисту рослин впродовж вегетаційного періоду та використання генетично модифікованих рослин для забезпечення здоров’я рослин.

Крім того, проведено семінари з викладачами та студентами за спеціальністю «агрономія» Мирогощанського аграрного фахового коледжу та Національного університету водного господарства та природокористування, на яких висвітлено питання здоров’я рослин як глобального виклику людства, приклади покращення здоров’я рослин в усьому світі, а також дії урядів, приватного сектору, дрібних фермерів та кожної людини, що можуть допомогти зберегти здоров’я рослин.

Велику кількість матеріалів, присвяченої Міжнародному дню здоров’я рослин, розміщено і в засобах масової інформації, зокрема в місцевих газетах «Рідний край», «Радзивілів Сурми» та «Замкова гора», а також на веб-сайтах місцевих органів самоврядування.

Наскрізна лінія проведених заходів збігається з гаслом Міжнародного дня здоров’я рослин 2023 року – «Збережемо рослини – збережемо життя».