Включення до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва

 

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» фізичні особи-підприємці та юридичні особи мають право на виробництво насіння та/або садивного матеріалу за умови додержання майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин та за умови їх включення до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва.

Ведення Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва здійснюється Міністерством аграрної політики та продовольства України.

З 1 квітня розпочався прийом заяв для включення до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. Прийом заяв здійснюється за адресою: 01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 24, Мінагрополітики або на електронну адресу: ua_seeds@ukr.net (на період воєнного стану). Контактна особа: Шутенко Таїса Олександрівна тел.: 044-363-08-45, email: t.shutenko@minagro.gov.ua.

З формою (бланком) заяви можна ознайомитись за посиланням.

Рішення про включення або відмову у включенні заявника до Реєстру приймається Мінагрополітики протягом десяти календарних днів з дня надходження заяви. Внесення відомостей до Реєстру здійснюється безоплатно.

У разі зміни інформації про ботанічний таксон, найменування сорту, категорію (генерацію) та кількість (обсяг) насіння, садивного матеріалу, включеного до виробничої програми, або номера та дати видачі документа, на підставі якого набуто право на використання сорту (але не раніше одного разу на рік), суб’єкт насінництва та розсадництва зобов’язаний подавати оновлені відомості Мінагрополітики.

Майновим правом інтелектуальної власності на поширення сорту рослин є право його володільця на поширення сорту і на дозвіл чи заборону поширення сорту іншими особами. Майнове право засвідчене свідоцтвом про державну реєстрацію сорту. Заявником до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва може бути володілець майнових прав на поширення сорту, тобто власник сорту. Але на практиці часто сорт використовується на підставі ліцензійного договору. В такому разі володілець патенту (ліцензіар) передає право на використання сорту іншій особі (ліцензіату), яка бере на себе зобов’язання вносити ліцензіару обумовлені договором платежі і здійснювати інші дії, передбачені ліцензійним договором. Ліцензійний договір вважається дійсним, якщо він укладений у письмовій формі і підписаний сторонами. Тому суб’єктам господарювання, які планують входити до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, і не володіють майновим правом на використання сорту, необхідно завчасно подбати про укладення ліцензійного договору.