Підсумки роботи управління фітосанітарної безпеки за 2022 рік

 

01-02 березня 2023 року проведено виїзні наради з підведення підсумків роботи державних фітосанітарних інспекторів за 2022 рік (м. Рівне та м. Сарни).

Підведення підсумків роботи за 2022 рік у сфері карантину та захисту рослин зводилось до аналізу виконання Плану роботи:
– забезпечено надання адміністративних послуг (видача фітосанітарних та карантинних сертифікатів) в інформаційній автоматизованій системі «Інформаційна система підтримки проведення інспекційних заходів фітосанітарних інспекцій» (PHIS) у повному обсязі;
– проведено фітосанітарний контроль об’єктів регулювання, що імпортуються/експортуються/переміщуються в межах країни;
– здійснено нагляд (моніторинг/обстеження) з метою виявлення шкідливих організмів візуально та/або за допомогою феромонних пасток, в тому числі на вимогу особи з метою виконання вимог Протоколів фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту з України до КНР, для надання/підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки;
– здійснено контроль за проведенням заходів з локалізації і ліквідації карантинних організмів;
– забезпечено проведення навчання осіб, робота яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами.

Недовиконання Плану відмічено лише в частині здійснення заходів державного нагляду відповідно до УП від 24.02.2022 №64 “Про введення воєнного стану в Україні” (ПКМУ від 13.03.2022 №303), ЗУ від 17.03.2020 №533 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)”, а також у зв’язку з припиненням діяльності суб’єкта господарювання.

Акцентовано увагу на подальшій співпраці із органами місцевого самоврядування (територіальними громадами) та органами виконавчої влади з питань визначення фітосанітарного стану території громади, зокрема щодо розробки та впровадження регіональних програм по боротьбі із регульованими шкідливими організмами.