Як змінювалися ціни на яйця

 

Спеціалістами сектору контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області здійснюється постійний моніторинг цін на товари, які мають істотну соціальну значущість.

Проаналізувавши динаміку цін на яйця, встановили, що до початку повномасштабного вторгнення рф у січні – лютому 2022 року вартість яєць в Рівненській області (за 10 шт.) становила близько 35 грн. У травні – червні ціна на них впала нижче собівартості – до 15 – 17 грн. У липні – серпні вона дещо вирівнялася, але все ж залишалася на рівні собівартості й становила 25,5 -26 грн. У вересні – почала знову зростати, протягом місяця повернувшись і навіть досягнувши довоєнної позначки в 40 грн. У жовтні ціна збільшилася порівняно з вереснем іще на 25,5%.

Фактори, які вплинули на вартість: сезонність, втрата поголів’я через війну, здорожчання виробництва, припинення діяльності, значне скорочення виробництва, вартість логістики, вартість кормів.

Як передає Укрінформ «Через військові дії, знищення птахівничих комплексів, проблеми з логістикою різко скоротилося поголів’я курей та виробництво в цілому. Виробники яєць змушені були продавати продукцію нижче за собівартість. За даними міністерства, наразі середня оптова-відпускна ціна курячих яєць в Україні становить 43 грн за десяток. Із вересня відновився сезонний споживчий попит, але кількість поголів’я в областях, в яких традиційно вирощують яєчних курей, ще не відновлено, на це потрібно щонайменше два-три місяці. В результаті на ринку пропозиція яєць знизилась, що спровокувало стрибок цін», – пояснив Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.