Вирощуємо фундук

 

Фундук сьогодні вважається однією з найперспективніших культур для садівництва в Україні і займає одне із найбільш поважних місць серед горіхоплідних рослин. Це обумовлено його невибагливістю до умов вирощування, високою споживчою цінністю, хорошою врожайністю та іншими корисними властивостями.

Горішки фундука містить 63-72% жирів, 15-23% білків, 6-10% вуглеводів, багато вітамінів та інших корисних речовин. Ядро фундука використовують у кондитерській та харчовій промисловості. Масло з фундука має дуже приємний смак і застосовується у фармації. За калорійністю фундук перевершує хліб, м’ясо, молоко, не кажучи вже про картоплю, овочі, та фрукти. Пилок фундука є одним з перших весняних кормів для бджіл.

Особливості вирощування. Для посадки саджанців підходять майже всі типи ґрунтів, крім піщаних, заболочених та засолених. Добре зростає як на рівній місцевості, так і на схилах. Маючи поверхневу кореневу систему, фундук дуже добре зміцнює схили, не допускаючи їх ерозії. Для його вирощування не підходять лише південні схили, де жіночі та чоловічі суцвіття розпускаються раніше, і, відповідно, можуть пошкоджуватися весняними заморозками. Для кращого плодоношення на присадибних ділянках потрібно висаджувати не менше двох-трьох різних сортів – це буде сприяти кращому запиленню. При закладенні великих площ (від 10 рядів) для кращого запилення рекомендують навіть висаджувати дикорослу ліщину.

Вибір садивного матеріалу. Обирайте лише якісний садивний матеріал, продавець якого за вимогою зобов’язаний надати копію Сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння та Сертифіката, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу. Цими документами підтверджується, що сорт зареєстрований в Україні, саджанець пройшов всі необхідні дослідження і вирощений в розпліднику, який включений до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. Згідно з ДСТУ 4780:2007 «Садивний матеріал горіхоплідних культур. Технічні умови» саджанці фундука бувають першого та другого товарного сорту. Для другого сорту допускається легке пожовтіння внаслідок підмерзання коренів, на окремих дрібних коренях напливи раку, незначні механічні пошкодження кореневої системи та пагонів, тоді як для першого сорту такі зміни не допустимі. Для обох сортів не допускається опіки і потемніння кори, побуріння камбію, деревини і серцевини, зморщеність кори, пошкодженість шкідниками чи ураженість хворобами. Саджанці повинні бути без листя, не підсушені; можуть бути одно- або дворічного віку, з відсадків або живців. Основні характеристики садивного матеріалу, які визначені в ДСТУ, сильно варіюють залежно від віку та товарного сорту, проте повинні бути щонайменше 40 см заввишки, мати довжину коренів щонайменше 15 см та діаметр кореневої шийки 10 см. Обирайте районовані для нашої місцевості сорти. Це можна перевірити у Державному реєстрі сортів, придатних для поширення в Україні.

Посадка. Фундук, як і більшість плодових дерев та кущів, можна садити навесні та восени, проте осіння посадка (середина жовтня) вважається більш оптимальною. До садіння саджанці потрібно потримати у вологому ґрунті або воді кілька годин для відновлення втраченої вологи. В жодному разі не слід занурювати корені в бовтанку із глини – краще використовувати гідрогель (40 г на 10 л води). Рекомендується підготувати посадкову яму розміром 70×70 см та 50 см завглибшки. В яму додають 10 кг перегною або компосту, до 200 г подвійного суперфосфату та 70 г сульфату калію. Висадку проводять за наступними схемами: 5×4, 5×5, 6×4, 6×5 або 6×6 м. За необхідності пагони підрізають до 30-50 см, коріння – до 25-30 см. Після посадки важливо забезпечити полив, особливо у посушливий період.

Догляд. Догляд за фундуком полягає в прополюванні бур’янів  та розпушуванні ґрунту в пристовбурних колах. Також проводиться боротьба з шкідниками механічним, агротехнічним та хімічним методом. Фундук – це кущ, нові пагони починають з’являтися на третій рік. Але при бажанні можна сформувати з нього дерево, для цього потрібно буде постійно вирізати всі нові пагони. Якщо фундук сформований у кущ, потрібно слідкувати, щоб він не загущувався. Загущений кущ погано освітлюється сонцем і весь врожай зосередиться на зовнішніх гілках, а горішки стануть меншими. Тому починаючи з 5-7 року, в кущі потрібно залишити 5-7 пагонів, вирізаючи інші.

Фундук – культура довговічна, на одному місці може рости до 100 і більше років. Пік плодоношення приходиться на 7-20 рік.