Набули чинності нові обмеження «антитютюнового» закону: відповідальність суб’єктів господарювання

 

В Україні з 11 липня 2022 року почали діяти нові обмеження «антитютюнового» закону, а саме Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

Норми Закону спрямовані на зменшення привабливості тютюнових виробів, захист від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю тютюнових виробів для нагрівання в публічних приміщеннях тощо.

Законом визначена відповідальність за організацію куріння в закладах ресторанного господарства. Держпродспоживслужба, як орган контролю, здійснює перевірки таких закладів.

За порушення норм цього Закону центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, застосовує фінансові санкції до суб’єктів господарювання.

Так, за розміщення кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у місцях, передбачених частиною другою статті 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», крім приміщень закладів ресторанного господарства, передбачена фінансова санкція у розмірі – одна тисяча гривень, а в разі повторного протягом року вчинення таких порушень – десять тисяч гривень.

За розміщення попільничок чи кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства передбачена фінансова відповідальність суб’єкта господарювання у розмірі – три тисячі гривень, а в разі повторного протягом року вчинення таких порушень – п’ятнадцять тисяч гривень.

Раніше в законі був передбачений мінімальний і максимальний розмір штрафу, і коли заклад уперше притягували до відповідальності, застосовували саме мінімальний штраф. Це була санкція в розмірі одна тисяча гривень.

Також у Законі тепер є відповідальність за відсутність наочної інформації у місцях та закладах, в яких заборонено куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів.

Вимога встановити її була й раніше, але не було ніяких штрафів у разі її відсутності у місцях та закладах. Тепер буде штрафна санкція в розмірі однієї тисячі гривень.

Посилання на макет для друку наочної інформації.

У законі вказано, що курити заборонено в «приміщеннях» закладів. Це поняття також зазнало змін. Якщо раніше приміщення визначали як «частину внутрішнього об’єму будівлі, обмежену будівельними елементами», то тепер з’явився новий термін. Так, приміщенням тепер називають будь-який простір, що має дах та/або обмежений щонайменше двома стінами та перегородками, незалежно від матеріалу, з якого вони виконані, і незалежно від того, чи є конструкція постійною або тимчасовою.

Якщо на терасі або літньому майданчику є дві або більше стін або перегородок, це вже буде вважатися приміщенням закладу, навіть якщо конструкція є тимчасовою.

Якщо говорити про ігрові кімнати, тобто заклади, які надають простори в оренду, наприклад, для компаній, на них теж поширюється заборона. Такі заклади належать до категорії «підприємства будь-яких форм власності», де також заборонено курити.

Для отримання консультацій звертайтесь за номером телефону (0362) 62 85 72.

 

Використано матеріали: https://www.the-village.com.ua/village/city/asking-question/328179-scho-z-kalyannimi.