Про важливість розрахункового документа

 

На адресу Головного управління надійшло звернення споживача, який замовив у суб’єкта господарської діяльності виготовлення 8 металопластикових вікон на загальну суму близько 68 тис. грн, які заявником було сплачено майстрам при встановленні вікон, але представники виробника не видали розрахунковий документ встановленої форми, чим порушили вимоги законодавства про захист прав споживачів. В процесі експлуатації два вікна виявилися неякісними, споживач звернувся до виробника про вирішення даного питання, але отримав відмову суб’єкта господарювання.

Звертаємо увагу, що відповідно до частини 8 статті 10 Закону України «Про захист прав споживачів», виконавець залежно від характеру і специфіки виконаної роботи (наданої послуги) зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ, що засвідчує факт виконання роботи (надання послуги), або відтворити на дисплеї програмного реєстратора розрахункових операцій (дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій) QR-код, що дає змогу споживачеві здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому містяться, або надіслати електронний розрахунковий документ на наданий споживачем абонентський номер чи адресу електронної пошти.

Відповідно до частини 11 статті 8 Закону України «Про захист прав споживачів», вимоги споживача розглядаються після пред’явлення споживачем розрахункового документа, а щодо товарів, на які встановлено гарантійний строк, – технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу, а щодо технічно складних побутових товарів – після пред’явлення розрахункового документа, передбаченого Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», та технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу. Тобто, при купівлі товару, чи наданні послуги споживачеві, суб’єкт господарювання зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми.

В процесі розгляду даного звернення, надавач послуг все ж погодився вирішити питання споживача у відповідності до вимог законодавства про захист прав споживачів, а саме: провести гарантійний ремонт двох вікон вартістю 34 тисячі гривень.