До уваги громадян та сільгоспвиробників!

 

Відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01 березня 2022 року № 132 у зв’язку з введенням воєнного стану та з метою забезпечення проведення весняно-польових робіт у 2022 році дозволено:

  • безперешкодний процес реалізації насіння і садивного матеріалу суб’єктами насінництва та розсадництва врожаю 2021 року та залишків минулих років, необхідного для посіву, без додаткових процедур із сертифікації;
  • визнання іноземних сертифікатів на імпортоване насіння без застосування додаткових процедур із сертифікації.

Проте у зв’язку з послабленням вимог до насіння та садивного матеріалу, активізувалося чимало недобросовісних продавців. Покупцям часто пропонують саджанці та насіння сумнівної якості.

Тому перед купівлею перевірте, чи входив виробник насіння/садивного матеріалу до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва у 2021 та 2020 році. Це можна зробити за посиланням: https://minagro.gov.ua/file-storage/derzhavnij-reyestr-subyektiv-nasinnictva-ta-rozsadnictva

Переконайтесь, що відповідний сорт зареєстрований в Україні: https://minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin

Нагадуємо, що включення до цього Реєстру декоративних рослин не є обов’язковим.

Якщо насіння імпортоване, попросіть продавця надати іноземний сертифікат. Він може мати різний вигляд, але переконайтеся хоча б, що там вказана та культура і той сорт, який ви плануєте придбати; для насіння подивіться схожість і чистоту.

Обов’язково вимагайте товарний чек. Збережіть його, а також копії наданих вам документів та упаковку (мішки, коробки, паперові пакетики) з неушкодженим маркуванням на випадок, якщо необхідно буде виставити претензії  реалізатору.

Остерігайтесь також купівлі насіння сільськогосподарських культур тих сортів та гібридів, які позиціонуються як стійкі до дії гербіцидів, діючою речовиною яких гліфосат. Такі сорти є генетично модифікованими. Особливо це стосується насіння сої. Нагадуємо, що вирощування ГМО-рослин, які не включені до «Державного реєстру сортів рослин, створених на основі ГМО» заборонено. Наразі жодного сорту чи гібриду до цього реєстру не включено.

 

Будьте уважними при купівлі насіння та садивного матеріалу!