ОБЕРЕЖНО АМІАК!

 

 Аміак   безбарвний газ з характерним різким запахом і їдким смаком. Він майже у два рази легший за повітря.

За звичайних умов аміак легко зріджується під тиском, а при випаровуванні поглинає тепло – сильно охолоджується. Ця властивість використовується у промислових та побутових холодильниках на м’ясокомбінатах, молокозаводах, овочевих базах, тобто там, де є необхідність в охолодженій продукції. Крім того, він є сировиною багатьох хімічних виробництв. Аміак зберігається і транспортується у зрідженому стані.

Він один з найважливіших продуктів сучасної хімічної промисловості. Головною галуззю його застосування є виробництво нітратної кислоти і азотних добрив. Крім того, аміак використовують для виробництва багатьох інших хімічних продуктів.

Як рідина, аміак легший за воду, має меншу густину і при виході на повітря утворює слабкий дим. Вогне­небезпечний, створює вибухові суміші з повітрям, отруйний. Особливо небезпечний для очей.

ОЗНАКИ ОТРУЄННЯ

  • сильний кашель та задуха,
  • різь в очах,
  • порушення частоти пульсу,
  • почервоніння шкіри,
  • подразнення слизових оболонок та шкіри.

ДІЇ  В  УМОВАХ  ОТРУЄННЯ АМІАКОМ

  1. Одягніть на себе захисний одяг (гумові чоботи, рукавички, плащі, куртки, головні убори), а також засоби захисту органів дихання (протигаз, респіратор, ватно-марлеву пов’язку, рушник або іншу бавовняну тканину, складену в декілька раз, попередньо змочену у 2% розчині лимонної чи оцтової кислоти або водою)
  2. Виходьте із зони можливого зараження в напрямку, вказаному в повідомлені штабу цивільного захисту або перпендикулярно до напрямку вітру.
  3. Шкіру, слизові та очі можна промити водою або 2 % розчином борної кислоти не менш ніж 15 хвилин; в очі  можна  закапати по дві-три краплі 30-процентного альбуциду; в ніс – оливкову олію.
  4. При підозрі на ураження не допускайте ніяких фізичних навантажень, пийте якомога більше теплого молока, чаю і обов’язково зверніться до лікаря.