Тарифи на комунальні послуги:  законність та обґрунтування …..

 

Житлово-комунальні послуги, кількість та якість їх надання є важливим питанням для кожного з нас, адже кожен з нас є отримувачем цих послуг, та звісно, оплачує їх вартість.

Фахівцями сектору контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області протягом 2021 року  проведено 12 заходів державного нагляду (контролю) у сфері житлово-комунальних послуг за дотриманням суб’єктами господарювання-надавачами таких послуг на території Рівненської області  вимог чинного законодавства  при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін (тарифів), в тому числі: послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, утримання будинків, споруд та прибудинкових територій,  послуг  з поводження з побутовими відходами.

За результатами перевірок здійснено аналіз діяльності суб’єктів господарювання-надавачів комунальних послуг на території Рівненської області.

Так, під час проведення планових та позапланових заходів у всіх суб’єктів господарювання виявлено різного роду порушення державної дисципліни цін, в.т. відсутність інвестиційних програм, відсутність річних планів діяльності, відсутність обґрунтування фактичних витрат, невідповідність фактичної чисельності працівників по відношенню до штатного розпису та ін. Також, в ході перевірок встановлено, що підприємства в умовах дії старих договорів, укладених до 01.05.2019, при здійсненні нарахування споживачам плати за житлово-комунальні послуги застосовували нові тарифи, встановлені органами місцевого самоврядування після 01.05.2019, тобто після введення в дію в повному обсязі Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

За таких обставин, очевидно, що суб’єкти господарювання-надавачі комунальних послуг не дотримуються вимог законодавства  під час формування та застосування тарифів на комунальні послуги, що призводить до порушень прав споживачів таких послуг та, як результат, стягнення зайвих коштів за отримані послуги.

Поряд з тим, під час затвердження тарифів допускається ряд порушень з боку органів місцевого самоврядування, які затверджують (встановлюють) тарифи на ті чи інші комунальні послуги. Зокрема, не перевіряється додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства під час формування тарифів, здійснення  розрахунків планованих економічно обґрунтованих витрат, що внесені до складу тарифів,  додержання стандартів, нормативів (норм) витрат і втрат ресурсів, технологічних регламентів надання комунальних послуг, тарифи затверджуються за відсутності документів, визначених законодавством.

За результатами перевірок до суб’єктів господарювання вжито заходів реагування, визначених законодавством, в т.ч. застосовано адміністративно-господарські санкції на суму 74 тисячі 44 грн, накладено адміністративних санкцій на посадових осіб в розмірі 12 тисяч 41  грн.; надано 6 приписів про усунення порушень вимог чинного законодавства та повернення споживачам зайво нарахованої плати за отримані житлово-комунальні послуги. Сума повернутих  коштів склала 447 тисяч 70 грн. Органам місцевого самоврядування надано приписи про усунення виявлених порушень.