РОЗПОЧАЛА РОБОТУ ПЛАТФОРМА ПРО ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ У ШКОЛАХ «ЗНАЇМО»

 

В Україні розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо» –znaimo.gov.ua.  Вона є частиною реформи системи шкільного харчування, яка відбувається в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Платформа містить всю ключову інформацію про реформу, нормативно-правову базу, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо. Основне завдання платформи – інформувати освітніх управлінців, керівників закладів освіти, педагогів та батьків про зміни в системі харчування та найкращі практики організації харчування у школах.

На новій платформі створені розділи для вчителів і батьків, де можна дізнатися, як формувати культуру харчування у дитини в сім’ї та у школі. Також є окремий розділ для школярів, у якому в доступній формі, з використанням ігор і тестів, викладено основи здорового харчування. Розміщено, рекомендовані меню для шкіл і технологічні картки приготування страв, інформацію про харчування для дітей з особливими дієтичними потребами, відеоінструкції щодо сучасних форм організації шкільного харчування та впровадження системи HACCP.

Крім того, у відповідному розділі платформи розміщено матеріали, які допоможуть бізнесу зрозуміти доцільність і переваги допомоги школам, що змінюють систему харчування.

Інформація на порталі регулярно оновлюватиметься і доповнюватиметься новими матеріалами.

«Портал “Знаїмо” – унікальна платформа, яка допомагатиме управлінцям департаментів освіти в регіонах, керівникам шкіл, педагогам, кухарям у школах впроваджувати реформу шкільного харчування. Адже зараз саме на цих людей покладено відповідальність щодо того, як саме організовується харчування у школах. Водночас платформа допоможе дізнаватись про здорове харчування і учням та їхнім батькам.

Сайт спільно розробили Міністерство освіти і науки, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство економіки, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, експерти з підтримки реформ МОН, Центр громадського здоров’я України.