Порушення законодавства про рекламу

 

Спеціалістами управління захисту споживачів при дослідженні реклами лікарських засобів, медичних виробів, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації, яка розповсюджується на території Рівненської області, встановлено ряд порушень законодавства про рекламу. Найчастіше така реклама розповсюджується без тексту  попередження такого змісту: «Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я», що займає не менше 15 відсотків площі (тривалості) всієї реклами.

За 10 місяців 2021 року за такі порушення вимог законодавства про рекламу до суб’єктів господарської діяльності накладено штрафів на суму 31,4 тис. грн., які  сплачені до Державного бюджету України.

Слід звернути увагу рекламодавців та розповсюджувачів реклами лікарських засобів, медичних виробів, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації, що відповідно до частини 4 статті 21 Закону України «Про рекламу», реклама лікарських засобів, медичних виробів, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації повинна містити:

  • об’єктивну інформацію про лікарський засіб, медичний виріб, метод профілактики, діагностики, лікування, реабілітації і здійснюватися так, щоб було зрозуміло, що наведене повідомлення є рекламою, а рекламований товар є лікарським засобом, медичним виробом, методом профілактики, діагностики, лікування, реабілітації;
  • вимогу про необхідність консультації з лікарем перед застосуванням лікарського засобу чи медичного виробу;
  • рекомендацію щодо обов’язкового ознайомлення з інструкцією на лікарський засіб;
  • текст попередження такого змісту: “Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я”, що займає не менше 15 відсотків площі (тривалості) всієї реклами.

Відповідно до частини 7 статті 21 Закону України «Про рекламу», у рекламі лікарських засобів, медичних виробів, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації забороняється участь лікарів та інших професійних медичних працівників, а також осіб, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів.

Так, наприклад, при здійсненні контролю за дотриманням законодавства про рекламу щодо захисту прав споживачів реклами, спеціалістами управління захисту споживачів встановлено, що одним із товариств, які надають медичні послуги споживачам, рекламодавцем якої є це товариство, у місті Рівне розповсюджувалась реклама методів діагностики: «сучасні лабораторні дослідження: загальноклінічні, біохімічні, гематологічні, алергологічні, гормональні, паразитологічні, torch-інфекції, маркери запалення, маркери діабету, онкологічні маркери», реклама розповсюджена для невизначеного кола осіб та призначена сформувати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес до рекламованого товару. Дана реклама розповсюджувалась із порушенням  частини 4 статті 21 Закону України «Про рекламу», оскільки у змісті реклами рекламуються методи діагностики без зазначення тексту попередження.

На вимоги Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області рекламодавцем реклами не надано інформацію щодо достовірної вартості розповсюдженої  реклами. Відповідно до статті 27 Закону України «Про рекламу», за недотримання встановлених законом вимог щодо змісту реклами та у замовленні розповсюдження реклами, в якій не дотримано встановлені законом вимоги щодо її змісту та за неможливість встановлення вартості реклами, до рекламодавця реклами застосовано штраф у розмірі до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, та за неподання інформації щодо вартості розповсюдженої реклами, – у розмірі до 100 неоподатковуваних мінімумів  доходів громадян. Накладені штрафні санкції сплачені суб’єктом господарювання до Державного бюджету України.