Про початок відродження Американського білого метелика (Hyphantria cunea)

 

Сигналізаційне повідомлення

На території Рівненської області за відповідних погодних умов  та накопичення суми ефективних температур прогнозується   відродження гусениць американського білого метелика з яйцекладок на початку другої половини червня.

Пошкодження зелених насаджень від гусениць призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність плодових культур, захисна, декоративна, естетична функція зелених насаджень. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні.

Завдяки своїй здатності до утворення спалахів розмноження американський білий метелик надзвичайно шкодочинний багатоїдний шкідник, може пошкоджувати більше 250 видів плодових, декоративних, лісових дерев, особливо полюбляє шовковицю, клен, волоський горіх, плодові дерева.

При виявленні на зелених насадженнях ознак павутинних гнізд  потрібно проводити   їх обрізку та знищення з подальшим спалюванням в той період, коли гусениці знаходяться в гнізді. Обробка плодових садів та лісосмуг проводиться інсектицидами згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», звертаємо увагу на те, що боротьба з  АБМ хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону в населених пунктах, тому рекомендується застосовувати біопрепарати, дія яких дає добрий результат проти гусениць молодших поколінь, але діють повільніше.

Гусениці молодших віків світло-жовті, голова, грудний щиток і грудні ноги чорні. Гусениця старших віків 30-40 мм завдовжки, з боків тіла – жовті смуги з помаранчевими бородавками, на яких розміщені тонкі світлі волосинки, голова і ноги чорні.  Тривалість розвитку гусениць складає 40-50 днів, розвиток лялечки триває 9-14 діб, після чого відбувається вихід метеликів другого покоління.  За наявних погодних умов літ метеликів другого покоління АБМ  очікується в І декаді серпня. Самки другого покоління відкладають більше яєць– до 2500, тому гусениць шкідника  набагато  численніше та шкодичинніше ніж в першому.

 

Відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики
 та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки