Проведення весняних контрольних обстежень та грунтових  розкопок

 

Спеціалістами відділу прогнозування, фітосанітарної  діагностики та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки у базових господарствах Рівненської області проведено весняні контрольні обстеження щодо перезимівлі шкідників сільськогосподарських рослин. Весняні розкопки проводились з метою визначення чисельності шкідників у місцях зимівлі та їх морфофізіологічного стану.  В процесі огляду були виявлені  найпоширеніші шкідники: личинки  дротяників,  озимої  та листогризучих совок , травневих хрущів, імаго колорадського жука,  тощо.

За даними фітосанітарного моніторингу встановлено, що загибель комах-фітофагів (після перезимівлі) складає від 15% до 20%, максимально 28%.  Фізіологічний стан переважної більшості шкідників залишається задовільним, що за сприятливих агрокліматичних умов дасть можливість швидко відновити чисельність популяції.

Узагальнені дані в подальшому використовуватимуть для складання прогнозу поширення та розвитку шкідливих організмів у весняно-літній період та методичних рекомендацій щодо захисту сільськогосподарських культур.

Також було проведено фітосанітарний моніторинг посівів озимих культур для визначення їх фітосанітарного стану який показав:

  • Рослини озимої пшениці знаходяться у фазі кущіння на яких відмічається наявність минулорічної інфекції борошнистої роси на 10%  обстежених площ  з ураженням  6-9% рослин; септоріозу на 29% обстежених площ з ураженням 15-20% рослин; кореневі гнилі  проявилися на 13% обстежених площ  в понижених місцях посівів  та уразили 2-4% рослин. На посівах зернових активізувались  польові клопи та хлібні блішки  з чисельністю 2-4 екз.  на 100 помахів сачком та  які заселили до 35% обстежених площ.
  • Посіви озимого ріпаку знаходяться у фазі відновлення листкової розетки. Ознаки минулорічної  інфекції альтернаріозу в посівах ріпаків виявлено на 25% обстежених площ  з ураження  2-4% рослин. В прикрайових смугах полів почали заселяти стеблові прихованохоботники за чисельності 3 екз. на 100 помахів сачка,  та на жовту чашку 7-9 екз. за добу. Хрестоцвітні блішки заселили посіви на 14% обстежених площ з чисельністю 2-3 екз. на 100 помахів сачком.