МОЗ України розробило новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти

 

01.01.2021 року набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 року № 2205, яким затверджено Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти.

Регламент стосується закладів усіх типів і форм власності (крім спеціальних), а також приміщень структурних підрозділів інших юридичних осіб, які забезпечують здобуття загальної середньої освіти.

Попередній аналогічний документ — “Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу” (ДержСанПіН) — був розроблений ще у 2001 році та з 1 січня 2021 року перестає діяти, а чинним стає новий Санітарний регламент.

 Що змінилося?

У новому Санітарному регламенті змінено підходи до організації харчування. У школах дозволяється організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи НАССР. Також вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Крім того, у Санітарному регламенті визначено Перелік продуктів харчування, які забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах (чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу, деякі солодощі та ін.). Також встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти) та врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами.

Відповідно до нового документу  у всіх закладах  освіти необхідно передбачити внутрішні санітарні вузли для педагогічних працівників, дівчаток та хлопчиків окремо з підведенням до умивальників  холодної та гарячої  проточної води з облаштуванням диспансерів  з паперовими рушниками (електрорушниками) та рідкого мила.

За загальне дотримання вимог Санітарного регламенту відповідає засновник або засновники закладу освіти та його керівник. Щоденно контролює дотримання регламенту керівник та медичний працівник закладу освіти (якщо медичного працівника немає — ті, кого визначає своїм наказом керівник закладу освіти).