На Рівненщині буде проводитись пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин проти сказу

 

З метою виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин на 2020 рік, затверджених рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 12.02.2020 за № 1, на території нашої області, орієнтовно у вересні – жовтні цього року, розпочнеться осіння кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин (лисиць, вовків, єнотовидних собак), проти сказу шляхом розповсюдження приманок з вакциною із літаків.

Розповсюдження приманок відбуватиметься над лісовими та польовими угіддями області, поза територіями населених пунктів та водойм. Коли жителі області побачать літаки АН-2, які розкидають приманки просимо не хвилюватися.

Приманка безпечна для людей і тварин, має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із різким запахом м’ясокісткового борошна. У середині приманки знаходиться капсула з вакциною проти сказу.

Дані заходи забезпечать створення благополучного середовища щодо захворювання на сказ серед диких тварин, котрі є основними  розповсюджувачами збудника сказу.

Прохання до жителів області: при виявленні приманок – не брати їх руками і не переносити з місця на місце, тим більше додому. Особливе прохання  застерегти своїх дітей щоб при знайденні приманок з вакциною не грались нею, а тим більше не пробували її розламати.

Сама приманка має такий вигляд: