Що потрібно знати про ротавірусну інфекцію?

 

Ротавірусна інфекція – це гостра кишкова інфекція, викликана ротавірусами, характеризується діареєю, симптомами загальної інтоксикації та явищами зневоднення організму. Яскрава особливість цієї хвороби – це те, що нею найчастіше хворіють діти раннього віку (переважно до 3-4 років) в організованих колективах. Також сприйнятливими до ротавірусів є люди похилого віку. Для ротавірусної інфекції характерна зимова сезонність.

Ротавірусна інфекція розповсюджена по всьому світі, навіть у розвинених та соціально благополучних країнах. Це найбільш поширена причина діарей серед дітей молодшого віку. У немовлят та діток з ослабленим імунітетом і супутніми вадами розвитку та хронічними захворюваннями може закінчуватися летально. В Україні щороку Держпродспоживслужба розслідує кілька десятків спалахів ротавірусної інфекції  в організованих колективах.

В нашій області теж періодично реєструються випадки ротавірусної інфекції. Зокрема, нещодавно зареєстровано груповий випадок ротавірусної інфекції у дитячому садочку №12 м. Рівне. Кілька років назад схожі випадки були в містах Костополі та Дубровиці.

Ротавірус  характеризуються високою стійкістю на різних об’єктах довкілля і може зберігати життєздатність протягом тижнів та місяців, якщо не було проведено дезінфекцію.

Ротавіруси у великій концентрації містяться у випорожненнях хворих. Передача збудника відбувається  при побутових контактах через забруднені руки дорослих та дітей, іграшки, посуд, білизну. Інші шляхи передачі – через забруднену їжу та воду – не виключаються.

Якщо дитина захворіла, то її потрібно ізолювати та лікувати. Батькам необхідно слідкувати за станом здоров’я дітей і при перших ознаках кишкової інфекції не допускати дитину в садочок, а звертатися за допомогою до лікарів для того, щоб попередити зневоднення організму та інші ускладнення. Медичні працівники та вихователі дитячих організованих закладів повинні співпрацювати з батьками та ретельно проводити ранковий прийом дітей на заняття.

Як і при всіх інших кишкових інфекціях, правила особистої гігієни – першочергові! До миття рук дітей необхідно привчати з першого року життя. Забезпечувати часте вологе прибирання та провітрювання приміщень, де перебувають діти. Також необхідно часто обробляти іграшки та інші предмети в ігрових кімнатах, дитячих спальнях. Дорослим обов’язково мити руки перед та після пеленання (переодягання) дітей, перед приготуванням та роздачею їжі.

Слідкувати за чистотою харчових продуктів та питної води. Ретельно обробляти посуд та пляшечки із сосками для годування дітей.

Ці елементарні правила справді ефективні. Хворобу легше попередити, ніж лікувати!

Бажаємо зберегти здоров’я Вам та Вашим дітям!

Тетяна Мамчур