Розповсюдження недобросовісної реклами «НАЙСИЛЬНІША ПРОВИДИЦЯ ОЛЕНА»

 

При здійсненні контролю за дотриманням законодавства про рекламу щодо захисту прав споживачів реклами, спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області встановлено факт розповсюдження в інформаційно-рекламному тижневику друкованої реклами наступного змісту:

«НАЙСИЛЬНІША ПРОВИДИЦЯ ОЛЕНА». В змісті реклами міститься інформація про перелік послуг, які надає «НАЙСИЛЬНІША ПРОВИДИЦЯ ОЛЕНА» та про Ліцензію № 194752 Серія АЕ МОЗ України від 21.01.2019.

На офіційний запит Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області направлений на адресу розповсюджувача реклами, отримано відповідь з долученням копії Ліцензії на медичну практику (психотерапія).

В процесі проведення дослідження стосовно достовірної інформації про ліцензію № 194752 Серія АЕ в Ліцензійному реєстрі МОЗ України встановлено, що інформація про видачу ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики (психотерапія) відсутня. З метою отримання повної інформації стосовно наявності або відсутності Ліцензії № 194752 Серія АЕ, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області направлено офіційний запит на адресу Міністерства охорони здоров’я України. В офіційній відповіді Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що Ліцензія № 194752 Серія АЕ МОЗ України від 21.01.2019 зазначеному у ліцензії суб’єкту господарювання не видавалась та має усі ознаки фальсифікації.

На підставі зібраних матеріалів Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області розповсюджену рекламу «НАЙСИЛЬНІША ПРОВИДИЦЯ ОЛЕНА» визнано недобросовісною, а саме такою, яка вводить або може ввести в оману споживачів реклами, завдати шкоди особам, державі чи суспільству внаслідок недостовірності.

На розповсюджувача реклами накладено штраф за порушення встановленого законодавством порядку розповсюдження та розміщення реклами.

По даному факту Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області для відповідного реагування повідомило правоохоронні органи за місцем реєстрації особи, яка зазначена в Ліцензії.

Інформаційна довідка

Відповідно до:

  1. Частини 1 статті 8 Закону України «Про рекламу»: «У рекламі забороняється рекламувати товари, виробництво чи реалізація яких вимагає наявності спеціального дозволу, ліцензії, у разі відсутності відповідного дозволу, ліцензії».
  2. Частини 12 статті 21 Закону України «Про рекламу»: «Реклама послуг народної медицини (цілительства) та осіб, які їх надають, дозволяється лише за наявності відповідного спеціального дозволу на заняття народною медициною (цілительством), виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я і повинна містити номер, дату видачі зазначеного дозволу та назву органу, який його видав».

Частиною 2 статті 8 Закону України «Про рекламу» визначено: «Розповсюджувачі реклами не можуть поширювати рекламу, якщо відповідно до законодавства види діяльності або товари, їх виробництво чи реалізація, що рекламуються, вимагають наявності відповідних дозволу або ліцензії та якщо у відповідних реєстрах, що ведуться органами ліцензування та дозвільними органами, відсутні відомості про відповідні ліцензію, дозвіл, видані рекламодавцю.».

Частиною 1 статті 10. Закону України «Про рекламу» визначено: «Недобросовісна реклама забороняється».