Вибираємо канцелярське знаряддя для школярів

 

Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області зазначає, що під час навчального року у споживачів є актуальним питання вибору для школярів предметів та речей необхідних для проведення навчального процесу, а саме, канцелярських товарів, рюкзаків, підручників тощо.

До початку придбання такої продукції, батькам школярів необхідно знати про те, що, вся зазначена вище продукція, яка реалізується у торговельній мережі на території України, повинна пройти Державну санітарно-епідеміологічну експертизу.

У відповідності до ст..17 Закону України «Про захист прав споживачів» та п. 13 «Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами», такий документ, споживач має право вимагати від продавця до початку придбання товару. Слід зазначити, що державній санітарно-епідеміологічній експертизі підлягає вся друкована продукція для дітей, в тому числі яка імпортується до України. Окрім того, усі непродовольчі товари вищевказаної групи повинні бути забезпечені необхідною, доступною, достовірною та своєчасною інформацією про продукцією, як це передбачено ст.. 15 Закону України «Про захист прав споживачів». Така інформація передбачає наявність: назви товару, дані про ціну, дату виготовлення, гарантійні зобов’язання виробника, правила та умови ефективного і безпечного використання продукції тощо.  Обов’язково звертайте увагу на найменування та місцезнаходження виробника.

Не забувайте також, що продавець зобов’язаний видати покупцю розрахунковий документ, що засвідчує факт купівлі з позначкою про дату продажу, адже це є Ваш захист.

Приладдя для школи краще купувати в спеціалізованих  магазинах.  В таких, як правило, продають якісні і безпечні товари для користування дітьми, але краще враховувати країну – виробника продукції і звернути увагу на запах. Якщо він занадто різкий і тим більш неприємний, краще утриматися від покупки.

Пам’ятайте, канцтовари для школи повинні бути якісними, безпечними і надійними.

Рюкзаки та ранці повинні бути місткими і зручними, комфортними у використанні, щоб у них можна рівномірно розподілити підручники та інші дрібні канцтовари для школи, що створює менше навантаження на плечі і спину дитини.

Ручки і олівці краще вибирати, враховуючи вік дитини. Гелеві ручки не підійдуть для учнів початкових класів, краще віддати перевагу кульковим, ними зручніше писати і менше ймовірність забруднитися. Старшокласники ж самі можуть обрати, що їм більше подобається, якщо в школі не заведені певні правила.

Олівці найбільше підходять твердо-м’які, трикутної або багатогранної форми. Тверді олівці знадобляться, якщо у дитини серед предметів є креслення, ними зручно працювати на твердих аркушах паперу.

Зошити бажано вибирати з листками високої щільності, щоб чорнило не просвічувалося на іншій сторінці. Найзручніше зошити з твердою обкладинкою і заокругленими кінцями. Як правило, вони служать довше. Рекомендуємо брати зошити, у яких заокруглені кінці, які менше обтріпуються в процесі заповнення. І, звичайно, варто подбати про оченята дитини. Занадто білий папір під близьким джерелом світла сліпить їх, а надто яскрава розмітка ліній і клітин навантажує даремно зір та не надто тонкий папір, щоб написане залишалося на одній стороні.

Пенал краще купувати м’який, з декількома відділеннями й зручними застібками. Пластмасові пенали зазвичай більші, важчі і при падінні можуть легко зламатися.

Купувати канцтовари для школи краще не наборами, а поштучно, з наборів що-небудь може не знадобитися.

Лінійки, пенали, ручки не повинні бути пофарбовані в яскраві кольори, щоб не відволікати увагу дитини під час уроку.

Успіху та вдалого початку  2019  навчального року.

Для надання консультацій з питань придбання товарів та з приводу порушених інших Ваших прав, звертайтесь до Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області за адресою: вул. Малорівненська. 91, м. Рівне, 33025, тел. 633-630, 62-85-72.