Про проведену роботу відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту споживачів за 2018 рік

 

РЕКЛАМА.

         Впродовж 2018 року спеціалістами відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області досліджено 527 рекламоносіїв, з них виявлено порушення  у 175, що складає  33,2  %  від досліджених, заведено 175 справ за ознаками порушень законодавства про рекламу, 156 справ розглянуто, 16 справ  припинено у зв’язку із непідтвердженням ознак порушень вимог законодавства про рекламу,  3 справи направлено для  винесення рішення до Держпродспоживслужби.

          За виявлені порушення вимог законодавства про рекламу до 156   суб’єктів господарської  діяльності застосовано штрафів на суму 133,94  тис.  грн,  із них  153 суб’єкти  господарювання сплатили штраф  у добровільному порядку у сумі 126,8 тис. грн, або 94,7 %,  2 справи знаходяться у процесі стягнення штрафів у розмірі 14,4 тис. грн у виконавчому провадженні.

         Спеціалістами відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового  законодавства  та  пробірного  контролю  управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби  в  Рівненській  області  постійно проводиться   моніторинг  реклами, що розповсюджується на території Рівненської області  і  відповідна робота  щодо виявлення  порушень  вимог  законодавства  про рекламу та здійснюється  контроль за дотриманням вимого законодавства про рекламу.

Дотримання антитютюнового законодавства.

На виконання наказу Держпродспоживслужби від 19.06.2017 № 441 щодо звітування про результати державного нагляду(контролю) управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області повідомляє, що впродовж 2018 року перевірено 36 суб’єктів господарської діяльності на предмет дотриманням законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення. При цьому здійснено 33 планових заходів контролю та 3 позапланові заходи за зверненнями споживачів.

         Порушень законодавства про заходи з попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення виявлено у трьох суб’єктів господарювання.

За виявлені порушення вимог законодавства 44 посадові особи притягнуто  до  адміністративної  відповідальності,  сума  штрафів складає 8,364 тис. грн, та  на  трьох суб’єктів господарської діяльності за порушення вимог антитютюнового законодавства накладено адміністративно-господарські санкції на суму 3,0 тис. грн.

Дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення знаходиться на постійному контролі в управлінні захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.

Дотримання вимог законодавства у сфері пробірного контролю.

         Управлінням захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби  у  Рівненській області  впродовж 12 місяців  2018 року проведено 4 планових та 1 позапланову перевірки  суб’єктів господарської  діяльності  щодо дотримання вимог чинного законодавства про захист прав споживачів,  правил  торгівлі дорогоцінними  металами (крім банківських металів) і дорогоцінним камінням, дорогоцінним камінням органогенного утворення та напівдорогоцінним камінням у сирому та обробленому вигляді і виробами з них, що належать суб’єктам господарювання на праві власності.

         Порушення  законодавства  виявлено  у 5  субˊєктів  господарювання.  Перевірено продукції  на суму 191.5 тис. грн., забраковано на суму  0.5 тис. грн.

         За виявлені порушення вимог чинного законодавства про захист прав споживачів  до адміністративної відповідальності притягнуто 5 посадових осіб, сума штрафів склала 0,78 тис. грн.

          Відповідно до статті 23 Закону України «Про захист прав споживачів» до одного суб’єкта господарювання застосовано адміністративно-господарську санкцію у сумі 0,50 тис. грн.

         Якість ювелірних виробів,   що реалізуються    на  споживчому  ринку     області, знаходиться на постійному контролі в   управлінні захисту   споживачів    Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.

Підготовлено:   В. Андрусенко