ПОТІВІРУС ШАРКИ СЛИВИ (ВІСПА)

 

PLUM POX POTYVIRUS

Потівірус шарки сливи (віспа) є однією із найбільш шкодочинних хвороб сливи, абрикоса, персика. Захворювання призводить до погіршенняякості і зменшення кількості плодів, необхідності видалення зараженихдерев. Втрати залежно від кліматичних умов, сорту рослин та штаму вірусускладають від 5 до 100%.

Хвороба проявляється на листках у вигляді розпливчастих плям, від 2 – 3до 10 – 15 мм, кілець, дуг та смуг і на плодах у вигляді вдавлених темно-фіолетових плям, кілець та смуг. З настанням високих температур ознакихвороби маскуються. На плодах сприйнятливих до хвороби сортів спочаткупоявляються характерні візерунки, які складаються з кільцеподібних темно-зелених смуг і плям. Тканина м’якоті плоду під плямами ущільнена, червоно-бура, заповнюється каміддю. На різних породах і сортах симптомизахворювання значно варіюють, а за певних умов можуть зовсім непроявлятись. Уражені плоди набувають виродливої форми, передчаснодостигають і обпадають. Шкодочинність хвороби виражається в ослабленніі нерідко загибелі дерев, втраті товарної якості плодів (плоди стаютьдрібними, гіркими або без смаку), їх достроковому осипанні ізниженні врожайності від 25 % до повної втрати.vispa2.jpg

Вірус уражує всю крону дерева. Зовнішні ознакой хвороби проявляютьсяна 9-11-й місяць з моменту зараження. Такі дерева є Джерелом інокулюму. Вірус переноситися з них за щеплення, або переноснікамі – попелиц таких Видів, як Люцерновий, бобові або бурякова, геліхрізова, сливовий запив, зелена персикова, Оранжерейна або Тютюнова, хмельова. Імаго роблять пробні проколеш або живлять.Влітку попеліці здатні мігруваті на різноманітні види трав’янистих рослин, что ростут в садах, и повертаються на плодові дерева для відкладання зімуючіх яєць.

Хвороба проявляється в садах нерегулярно. Через 2-3 роки інфекція починає розповсюджуватися від первинно уражених дерев. Перенесення живцями може значно збільшити розповсюдження в зонах ураження.

Вірус передається садивним матеріалом та прищепами, а також попелицями.

У разі виявлення шарки слив запроваджується карантинний режим. У карантинних зонах слід застосувати ефективні заходи для викорінювання хвороби. Рекомендується заміна сприйнятливих сортів стійкими і толерантними, а також необхідно садити дерева, які не являються живителями Plumpoxpotyvirus. У зоні часткового зараження обов’язкове знищення уражених дерев радикальним методом з негайним спалюванням викорчуваних дерев, дезінфекція, інвентарю, знищення порослі, знищення сисних комах-переносників. Закладати нові плантації необхідно тільки здоровим садивним матеріалом, який пройшов тестування на індикаторах, або оздоровленим у процесі термотерапії, бажано в оточенні культур, що не уражаються.

Відповідно до рекомендацій ЄОЗР, матеріал, який імпортується, повинен походити з полів, обстежених у період вегетації.