До уваги споживачів та суб’єктів господарювання

 

21.09.2018 року набуває чинності Технічний регламент безпеки іграшок, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2018 року № 151.

Даний Технічний регламент визначає:

  • обов’язки виробників, імпортерів, розповсюджувачів іграшок;
  • питання, пов’язані зі складанням технічної документації та  декларацій про відповідність, нанесенням необхідного маркування, супроводження іграшок інструкціями та інформацією щодо безпечності, суттєві вимоги щодо безпечності;
  • перелік продукції, яка не вважається іграшкою відповідно до Технічного регламенту;
  • особливі вимоги щодо безпечності іграшок: фізичні та механічні властивості та інше.

Виробники повинні складати на кожну іграшку необхідну технічну документацію та проводити відповідну процедуру оцінки відповідності. Якщо відповідність іграшки вимогам, які до неї застосовувалися доведена в результаті проведення зазначеної процедури оцінки відповідності, то виробники складають декларацію про відповідність та наносять на неї всю необхідну інформацію. Виробники забезпечують супроводження іграшки інструкціями та інформацією щодо безпечності. Перед введенням в обіг іграшки виробники проводять аналіз хімічних, фізичних, механічних, електричних небезпек, займистості, гігієнічних та радіоактивних небезпек, що може становити іграшка, а також оцінюють потенційний вплив таких небезпек.

Введення іграшок в обіг здійснюється за умови їх відповідності встановленим суттєвим вимогам щодо безпечності, а саме загальним та особливим вимогам щодо безпечності. Іграшки, у тому числі хімічні речовини, які вони містять, не повинні загрожувати безпеці чи здоров’ю користувачів або третіх осіб, коли вони використовуються за призначенням або з урахуванням передбачуваної поведінки дітей.

 

Додатково нагадуємо!!!! Відповідно до ч.5 ст.6 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» суб’єкти господарювання забов’язані зберігати документацію, протягом строку, встановленого відповідним технічним регламентом, а якщо такий строк технічним регламентом не встановлено:

  • виробник – протягом десяти років з дня введення ним відповідної продукції в обіг;
  • уповноважений представник, імпортер або розповсюджувач – протягом десяти років з дня одержання ним відповідної продукції.

У разі якщо виробник продукції не може бути ідентифікований органом ринкового нагляду особою, що ввела таку продукцію в обіг, вважається кожен суб’єкт господарювання в ланцюгу постачання відповідної продукції, який протягом узгодженого з органом ринкового нагляду строку (терміну) не надав документацію, що дає змогу встановити найменування та місцезнаходження виробника або особи, яка поставила суб’єкту господарювання цю продукцію.

Підбиваючи підсумки, зазначимо, що виробникам, імпортерам та розповсюджувачам необхідно з більшою відповідальністю підійти до дотримання вимог нового Технічного регламенту, що у свою чергу, вплине на зменшення порушень при здійсненні державного ринкового нагляду та дасть можливість українським споживачам купувати якісну та безпечну продукцію.