15 березня відзначається — Всесвітній день захисту прав споживачів

 

Права людини як споживача вперше офіційно окреслив президент США Джон Кенеді 15 березня 1961 року. Саме в цей день в 1961 році президент США Джон Кеннеді проголосив на засіданні конгресу США чотири основних права споживача (право на безпеку, на інформацію, право на вибір та право бути вислуханими). Кеннеді стверджував, що всі громадяни, незалежно від їх прибутку та соціального стану, мають одні й ті ж споживчі права.

В 1983 році день 15 березня був закріплений в міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів.

З часом ці права були признані в багатьох країнах, а також знайшли своє відображення в Керівних принципах із захисту прав споживачів, прийнятих в 1985 році на Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних націй.

Правовий рівень захисту прав споживачів в Україні, реалізація їх прав на безпеку товарів, інформацію, вибір, відшкодування збитків, здійснення контролю за якістю та безпекою продукції (робіт, послуг) та сприяння діяльності громадських організацій споживачів забезпечується статтею 42 Конституції України. За роки незалежності створена законодавча база, яка, в основному, забезпечує права споживачів. У травні 1991 року був прийнятий Закон України «Про захист прав споживачів». Одними із найважливіших постулатів цього закону є право вибору та право на захист від неякісних та небезпечних товарів і послуг, отримання компенсації в разі придбання товарів низької якості чи отримання незадовільних послуг.

Діяльність Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та її територіальних підрозділів спрямована на регулювання відносин між виробниками та споживачами, покликана вирішувати всі питання у сфері захисту прав споживачів шляхом дотримання конституційних прав і свобод.

Щоденна сумлінна та плідна  праця працівників Держпродспоживслужби стає  надійною запорукою належного рівня якості та безпеки життя громадян.

Отож, щиро вітаємо Вас із Всесвітнім днем прав споживача.

Сьогодні і завжди зичимо Вам високого рівня обслуговування, сподіваємось, що Вам завжди буде приємно відвідувати будь-які заклади, де на Вас завжди чекають та готові надати якісну консультацію, підтримку в обранні необхідної Вам речі чи послуги. Нехай завжди Вас радують цікавими пропозиціями,  акціями, знижками та подарунками, а у Вашій оселі панує  мир, затишок і піднесений настрій від приємних покупок.