Про ситуацію із кишковими інфекціями у м. Рівне у 2019 році

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області повідомляє, що відповідно до отриманої інформації від ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України», у 2019 році в м. Рівне зареєстровано 805 випадків гострих кишкових інфекцій, із них серед дітей – 477 випадків.

Найбільше занепокоєння викликають випадки захворювання населення на сальмонельоз. Серед рівнян 200 осіб перехворіли цією небезпечною хворобою, із них 95  – діти віком до 18 років.

Питання профілактики кишкових інфекцій та безпечності харчових продуктів є пріоритетним в діяльності Держпродспоживслужби області. Також особливої уваги заслуговує питання профілактики ботулізму, враховуючи високі показники отруєння по Україні.

При отриманні повідомлень від лабораторного центру про погіршення санітарно-епідемічної ситуації, наші спеціалісти проводять епідрозслідування та позапланові заходи державного нагляду на об’єкті, де здійснюється обіг харчових продуктів При таких заходах обов’язково відбираються проби для лабораторно-інструментальних досліджень відповідно до укладених договорів. Відбору підлягають харчові продукти, питна вода, яка використовується для приготування страв, змиви з об’єктів, а також обов’язково обстежується персонал на носійство збудників кишкових інфекцій.

Також у 2019 році Держпродспоживслужбою в м. Рівне проведено відбір проб харчових продуктів та продовольчої сировини безпосередньо на виробництві та у місцях офіційної торгівлі. На мікробіологічні показники досліджено:

  • 28 проб готової продукції,
  • 36 проб продовольчої сировини м’яса,
  • 69 проб курячих яєць,
  • 34 проби тушок курей,
  • 36 проб сировини риби,
  • а також 13 проб готової рибної продукції на наявність токсину ботулізму.

Усі досліджені проби виявилися задовільними та епідемічно безпечними. Дослідження проводила Рівненська регіональна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Враховуючи викладене, Держпродспоживслужба ще раз закликає жителів обласного центру уважно підходити щодо вибору харчових продуктів, оминайте стихійні ринки, купуйте лише в місцях офіційної торгівлі. Звертайте увагу на те,  в яких умовах зберігаються харчові продукти та терміни їх придатності. Обов’язково ретельно мийте придбану сировину, овочі, фрукти. Не забувайте мити руки милом та привчайте до цього своїх дітей.

Ці прості елементарні правила допоможуть Вам зберегти власне здоров’я та здоров’я ваших рідних!