Зміни до постанови Кабінету Міністрів України № 305 від 24.03.2021
Постановою Кабінету Міністрів України № 1280 від 08.10.2025 внесені зміни до «Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», які затверджені постановою КМУ № 305 від 24.03.2021.
Основні зміни та оновлення
- Визначено, що енергетична та поживна цінність їжі у закладах дошкільної освіти, закладах загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, повинна відповідати загальним віковим потребам здобувачів освіти/дітей згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, визначеними МОЗ
- Примірне чотиритижневе сезонне меню під час організації в закладах одно-, дво-, три-, чотири- або п’ятиразового харчування складається згідно з нормами споживання основних груп харчових продуктів (згідно з додатками) та їх комбінації залежно від обраної кратності харчування.”;
- До раціону обідів можуть включатися перші страви.
- Здобувачам освіти/дітям з лактазною недостатністю (непереносимістю лактози) для харчування пропонуються безлактозні молочні продукти.
- Діти, які перебувають у закладах сфери соціального захисту, також забезпечуються харчуванням згідно з нормами споживання основних груп харчових продуктів, визначеними в додатках.
- Збільшена норма порції овочів для учнів віком від 11 років, збільшена кількість порцій картоплі, злакових, зернових, бобових на тиждень при організації одноразового харчування учнів (обіди);
- Внесені зміни щодо зонування виробничих ділянок базової кухні, опорної кухні та харчоблоку отримувача готової їжі,
- Зазначено, що у державних та комунальних закладах загальної середньої освіти незалежно від наявності пільгових категорій учні початкових класів забезпечуватимуться безоплатним одноразовим харчуванням (сніданком або обідом);
- На період перебування у захисних спорудах допускається не дотримуватися у повному обсязі режиму та норм споживання основних груп харчових продуктів для здобувачів освіти/дітей.
- Додатком 16 визначено перелік продуктів тривалого зберігання та норми споживання харчових продуктів здобувачами освіти/дітьми, педагогічним та іншим персоналом закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку у разі їх перебування у захисних спорудах.
- Засновники закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення і відпочинку зможуть забезпечувати потребу в харчуванні у захисних спорудах шляхом створення запасів води та харчових продуктів, зокрема тривалого зберігання, розрахованих щонайменше на 48 годин безперервного перебування;
- Визначений засновником закладу склад наборів, перелік продуктів і страв з рекомендованого переліку (додаток 16), режим споживання та інші питання організації харчування у захисних спорудах не потребують погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.
- Передбачено можливість заміни гарячого харчування готовими охолодженими продуктами або стравами з асортименту буфетів, якщо приготування їжі є тимчасово неможливим;
- Передбачено можливість списання продуктів, непридатних до використання внаслідок обставин воєнного стану (повітряні тривоги, відсутність електропостачання тощо).
- Порядок організації харчування доповнено розділом «Організація харчування в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту», в якому визначено принципи, спосіб та умови організації харчування у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку для здобувачів освіти/дітей, педагогічного та іншого персоналу закладу при перебуванні в захисних спорудах.
Звертаємо увагу керівників управлінь, відділів освіти територіальних громад області, керівників закладів освіти про необхідність внесення змін до перспективних чотирьохтижневих меню відповідно до вимог постанови КМУ № 1280 від 08.10.2025 та погодження відкоригованих меню з Держпродспоживслужбою.
Ознайомитися з Постановою КМУ № 1280 від 08.10.2025 можна на Офіційному порталі Верховної Ради України –zakon.rada.gov.ua





